Pozitivno raspoloženje

Na današnjem sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu očekuje se postizanje dogovora o bezbjednosti na sjeveru Kosova, odnosno da se izbjegne eskalacija situacije 1. septembra, kada stupa na snagu odluka Vlade Kosova o reciprocitetu za građane Srbije, kaže dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj.

Riječ je o izdavanju privremenih dokumenata na ulazu na Kosovo, kao što to Srbija radi sa građanima Kosova kada ulaze u Srbiju.

Palokaj je u Interaktivu KTV-a rekao da će se u Briselu razgovarati i o okviru sveobuhvatnog sporazuma.

„Prema Kurtiju, Escobaru i Lajčaku, raspoloženje djeluje pozitivno i očekivanja su da će barem biti dogovora da se izbjegne eskalacija situacije na sjeveru 1. septembra kada Kosovo krene sa mjerom reciprociteta. Escobar je ponovio stavove SAD da se mora naći rješenje. Lajčak je rekao da su Kurti i Vučić lideri sa jakim mandatom i da imaju odgovornost. Čak je i Kurti bio optimista da rješenje može da se nađe”, rekao je Palokaj.

On je naveo da je EU planirala sastanak na visokom nivou i prije nego što je došlo do tenzija kako bi dala novu dinamiku dijalogu, jer dijalog za dvije godine nije dao ništa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore