Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi izjavio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferencijima za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dao jasnu poruku da se sporovi moraju rješavati dijalogom, prenosi Klan Kosova.

"Generalni sekretar NATO je dao vrlo jasnu poruku da se problemi i sporovi moraju rješavati dijalogom, razgovorima. Nije bila namjera da ih pomiri, već da im se da jasna poruka da se ovakva vrsta jezika ili provokacija situacije ne može izigravati niti koristiti, jer Kfor u ovom slučaju neće biti pasivan“, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je naveo da je takav sastanak u Briselu bio očekivan, jer NATO ima u nadležnosti bezbjednost Kosova.

"S obzirom na to da Kfor, kao deo NATO, ima bezbjednosni mandat na Kosovu, takav sastanak je bio očekivan, jer na kraju bezbjednost Kosova u ovom slučaju pripada kforu, a vjerujem da je NATO jasno stavio do znanja predsjedniku Vučiću i premijeru Kurtiju da se ovim pitanjem ne može igrati jer Kfor ima kapacitet i mandat da obezbjedi mir na Kosovu. Ne zaboravimo da je poslije intervencije NATO 1999. godine, Kfor imao mandat cjelokupne bezbjednosti i 60.000 vojnika", rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da Kosovo nije ugroženo sve dok ima Kfor na svojoj teritoriji.

"Mora se paziti jer je pitanje sjevera veoma osjetljivo i da se nijedan korak ne sme preduzeti bez bliskih konsultacija sa međunarodnom stranom", kaže Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova