Moguće rješenje

Premijer Kosova Albin Kurti uoči briselskog dijaloga sa predsednikom Srbije nije isključio mogućnost da kosovska Vlada odustane od izdavanje privremenih dokumenta za srpske državljane ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

"Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta", izjavio je Kurti.

Kurti se u Briselu 17. avgusta sastao sa izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

To je bio pripremni sastanak uoči razgovora 18. avgusta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Kurti i Vučić su pozvani na dijalog nakon porasta tenzija na severu Kosova 31. jula.

Kosovski Srbi podigli su barikade u znak nezadovoljstva potezom Vlade Kosova da sprovede dve odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima sa građane Srbije.

Barikade su uklonjene nakon što je Vlada odgodila provođenje odluke za 1. septembar.

Kurti je medijima rekao da je na sastanku sa Lajčakom i Escobarom razgovarano o "elementima okvira za sporazum o normalizaciji odnosa koji treba da se zasniva na međusobnom priznanju, kao i o aktuelnim pitanjima".

"Očekuje se rešavanje svih bilateralnih odnosa sa svim poteškoćama i preprekama", kazao je kosovski premijer.

Lajčak je rekao da želi da se dogovor oko dokumenata postigne na sastanku 18. avgusta, ali nije precizirao zbog čega. On je rekao da dijalogom želi da izbegne napetu situaciju od 31. jula za 1. septembar.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Escobar je takođe potvrdio da se nastoji pronaći rešenje za nastale tenzije.

"Ne želim da prejudiciram ishod razgovora, ali mi nastojimo da pronađemo rešenje koje proizvodi regionalnu stabilnost, a ne regionalnu nestabilnost", istakao je Escobar.

Escobar je dodao da je na sastanku sa Kurtijem bilo reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom. Prema njegovim rečima, Zajednica treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

Kosovo i Srbija imaju sporazum o Zajednici još 2013. godine, a 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao sastanke sa Lajčakom i Escobarom u Briselu 17. avgusta.

Kurti i Vučić su se ranije 17. avgusta u Briselu, u odvojenim susretima, sastali i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je tada rekao da je na Beogradu i Prištini da izbegnu eskalaciju situacije i da je misija NATO-a na Kosovu (KFOR) spremna da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.