Od januara 2018.

Tablice koje se izdaju u Srbiji za gradove na Kosovu su nasljeđe Miloševićevog režima, a Srbija se u okviru briselskog dijaloga složila da ih od sredine januara 2018, više ne izdaje. Ovo tvrdi Albin Kurti i to na zajedničkoj konferenciji koja je upravo završena sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na novinarsko pitanje iz Bloomberga da li bi razmotrio mogućnost da odustane od primjene odluke od 29. juna o tablicama, premijer Kurti nije dao decidan odgovor, kao što nije decidno odgovorio ni da će odluku i da primjeni od 1. septembra, ali je naglasio da će nastaviti sa informativnom kampanjom i zamjenom tablica.

"Štaviše, Srbija se sama složila da od sredine januara 2018. neće više da proizvodi ove tablice u Srbiji i da takođe neće terati Srbe da ih koriste. Zato, četiri godine kasnije, mi primjenjujemo nešto što prema Ustavu i zakonima je legalno, ali i, sa druge strane, prema srpskim zalaganjima u procesu dijaloga u Briselu – njihova obaveza. Zbog toga ne vidimo drugi način. Mislim da je na korist svih nas da učinimo sve legitimno i zakonito u našoj zemlji“, kazao je Kurti.

Umjesto tablica koje se na Sjeveru koriste već decenijama unazad, a koje je Kurti opisao kao nasljeđe režima Slobodana Miloševića, Kurti je i danas ponovio da su odlukom od 29. juna zapravo napravili ustupke kako da se vozila sa takvim tablicama konvertuju kao zakonita, odnosno registruju na RKS i da pri tom budu oslobođena od carinjenja.

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primjenom odluke o preregistraciji vozila sa tablicama KM na RKS, poslije jednomjesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu.

Odluka Vlade Kosova od 29. juna o ovim tablicama je 31. jula bila povod za barikade na Sjeveru Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primjene odluke iz Prištine.

Srpska strana, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića do sada je tvrdila suprotno – da se dogovorene tačke u sporazumima nisu odnosile na vozila državljana Srbije sa Kosova, odnosno tablice – KM, PR, GL, ĐA, PZ, GL…te da navodno kosovska strana krši briselske dogovore.

Predstavnici Srba listom ponavljaju da ovu odluku neće prihvatiti. U Briselu se sutra poslije duže od godinu dana sastaju upravo Aleksandar Vučić i Albin Kurti.