Lična sebičnost!

Poslanik Demokratske partije Kosova i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj smatra da je Kosovo, dugi niz godina bezbjedno sa psihološke tačke gledišta, ali da posljednjih nedjelja premijer i predsjednica Kosova Albin Kurti i Vjosa Osmani namjerno stvaraju atmosferu straha pričajući o mogućem ratu.

"Kada je premijer prošle nedjelje govorio o ratu, a predsjednica ove nedjelje o odbrambenom ugovoru, oni su namjerno sejali armosferu straha, zamenjujući unutrašnje teme, prije svega ekonomsku krizu spoljnopolitičkim parolama. Kosovo je, dugi niz godina, bezbjedno sa psihološke tačke gledišta, ali posljednjih nedjelja ga vodi strah! To se ne radi da bi se zaštitila država i suverenitet, već da bi se ispunila lična sebičnost i partijski populizam! Ovo je vrijeme koje zahtjeva odlučnost, razboritost i izdržljivost. Nije vrijeme za parole kao trenutne inspiracije ka političkoj baraci, odakle ne možemo da se izvučemo. Sada, sastanak 18. avgusta, da li ćete krenuti od ne napada ili od odbrane", napisao je Hoxhaj na Facebooku.

On ističe da ni u najgorem snu nije mogao da predvidi da će se spoljna politika ljuljati od slogana do parole, bez ciljeva i bez strategije.

"Čuli smo slogan Vlade u januaru 2022. godine, za sporazum kojim su se Kosovo i Srbija obavezale da neće napadati jedni druge. Od predsjednika Kosova juče smo čuli novi slogan o sporazumu o međusobnoj odbrani Kosova i Albanije. Konceptualno, sporazum o nenapadanju i ugovor o međusobnoj odbrani pripadaju vremenu između dva svjetska rata. U vrijeme kada i Švedska i Finska ulaskom u NATO, traže kolektivnu zaštitu od rata", napisao je Hoxhaj.

Kako je rekao, ideja o sporazumu o odbrani je ozbiljna samo ako se o njoj unapred razgovaralo i ako je  koordinisana sa Albanijom.

"Ne treba to najavljivati samo kao slogan, bez upozorenja, i sa zatečenim predsjednikom Albanije koji nije ništa rekao na konferenciji za novinare. Kosovo ima strateško partnerstvo sa Albanijom od januara 2014. godine, koje je rezultat zajedničkih sastanaka vlade, potpisanih sporazuma, sa sekretarijatom koji koordinira ovu temu i gdje je bezbjednost visoki prioritet. Naravno, ovaj mehanizam bi se bavio predmetom i sadržajem ugovora prije nego što bude usvojen u Skupštini. Oni to izgleda ne znaju. Ali, bar ja vjerujem da znaju da je Albanija članica NATO-a i da se takav ugovor ne dešava bez koordinacije sa njom", objašanjava Hoxhaj.

On napominje da je za saradnju sa Albanijom, ključna izrada Sporazuma o strateškom partnerstvu.

"Ali glavna briga je njihova nesposobnost da iskoriste prilike nakon ukrajinskog slučaja, da barem postanu dio NATO Partnerstva za mir", napisao je Hoxhaj.

On dodaje i da bi rusku agresiju trebalo iskoristiti za povećanje vojnih kapaciteta, za izolaciju Srbije u regionu i za učlanjenje Kosova u NATO, jer, kako kaže, to je ono što štiti Evropu i štiti države.

Izvor: Kosovo Online