Insistiraće obe strane

Bivši kosovski pregovarač u dijalogu sa Srbijom Ylber Hysa je, uoči sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da će posrednici u dijalogu pokušati da pronađu manje problematičnu temu za dvije strane, kako bi odblokirali proces, ali da očekuje da Beograd insistira na ZSO, a Priština na reciprocitetu, prenosi Reporteri.

"Nisam siguran šta je prava tema sastanka, posrednik će pokušati da pronađe manje problematičnu temu kako bi odblokirao proces dijaloga koji je već zašao u ćorsokak, možda je i mogućnost da se pomene tema nestalih kako bi se dijalogu dalo značenje", rekao je Hysa za Front onlajn.

Bivši pregovarač je naveo da će dvije strane insistirati da na sastanku razgovaraju o temama koje smatraju prioritetnim, Beograd na ZSO i Priština na reciprocitetu.

"Ne znam da li je to formula da se obe strane zadovolje, jer će te dvije strane ucjenjivati pitanjima koja smatraju prioritetnim, za Vučića je to Zajednica opština, dok je za Kurtija, kao što smo vidjeli, njegova politika reciprociteta", rekao je Hysa.

On smatra da situacija na sjeveru može da eksalira ako Kosovo i Srbija ne postignu dogovor prije 1. septembra. Hysa je naveo da uspjeh dijaloga vidi u međusobnom priznanju, ali i navodi da je to nemoguće tokom Vučićevog mandata.

"Uspjeh ovog dijaloga nema smisla ako ne vodi stabilnosti, a stabilnost ne može biti dugoročna ako nema međusobnog priznavanja. Ali teško je vidjeti da Vučić ima hrabrosti da donese takvu odluku. Vučić je uvijek hodao po tankoj liniji, teško da vidim takvu njegovu odluku jer bi to značilo geopolitičko poravnanje sa zapadom i izbjegavanje veza koje Srbija ima sa Rusijom i Kinom", kaže Hysa.

Goovoreći o Kurtijevim greškama, Hysa je rekao da je Kurti svoje političko nasljeđe izgradio na negiranju procesa dijaloga.

"Kurti je odraz dosljednosti, koji je svoje cjelokupno političko nasljeđe izgradio na negiranju procesa dijaloga. Bio je protiv u Rambujeu, u Beču je bio protiv statusa, protestovao je zbog pregovaračkog procesa koji je doneo nezavisnost Kosova, bio je protiv simbola Kosova", naveo je Hysa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri