Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj je na kraju dvodnevne posjete Kosovu obišao Kompleks Prizrenske lige, a kako je rekao, ta posjeta ima izuzetnu simboliku, prenosi Gazeta express.

Begaj je rekao da se nada da će događaj Prizrenske lige natjerati da se sa "obe strane granice razmisli o viziji i težnjama koje su imali tadašnji lideri i da se danas pretoče u stvarnost".

Begaj je, nakon odavanja počasti u tom kompleku, rekao da ta posjeta ima izuzetnu simboliku.

"Veliko je zadovoljstvo biti u Prizrenu, u divnom gradu jednog od najznačajnijih događaja albanskog naroda, Prizrenske lige, i mislim da dolazak ovde ima izuzetnu simboliku jer grad predstavlja vrijednosti izdržljivosti, jedinstva i saradnje. Zato se nadam da će ovaj događaj naterati obe strane granice da razmisle o viziji i težnjama koje su tadašnji lideri imali u to vrijeme i da ih učine realnošću u danu koji mi živimo", naglasio je Begaj.

Predsjednik opštine Prizren Shaqir Totaj rekao je da je sa albanskim predsjednikom glavna tema bila saradnja.

"Privilegija je što nam je predsjednik Albanije u posjeti, nije slučajno da je došao u opštinu Prizren zbog specifične težine, zbog tradicije ali i zbog značaja koji ona ima za nacionalnu istoriju, za naše nasljeđe i perspektivu. Razgovarali smo o boljoj budućnosti za saradnju i objedinjavanju mnogih stvari i mnogih vrijednosti koje nas spajaju i siguran sam da ćemo se u tom pravcu kretati i biti uspješni", rekao je Totaj.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj, koji je u ponedjeljak započeo posjetu Kosovu, sastao se sa predsjednicom Vjosom Osmani, predsjednikom parlamenta Glaukom Konjufcom i premijerom Albinom Kurtijem. Begaj se danas sastao i sa liderima opozicije iz PDK i Alijanse za budućnost Kosova, ali ne i sa liderom LDK Lumirom Abdixhikuom.

Posjeta Kosovu prva je od kako je Begaj preuzeo funkciju predsjednika Albanije prije dvije nedjelje.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express