Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj nazvao je vještačkom retorikom izjave premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućem ratu na Balkanu, poslije tenzija na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, te izjave imaju samo jednu svrhu - da povećaju cijenu pakta o nenapadanju za koji tvrdi da se očekuje da ga potpišu Kurti i Vučić.

"Za mene je bolna vještačka retorika da se postigne cijena pakta o nenapadanju, prikrivanje sklapanja sporazuma, pakta o nenapadanju i neuspjeha ove Vlade. Zahvalni smo NATO-u za mir na Balkanu i ne dozvoljava destabilizaciju Balkana", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je podsjetio da su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa Albanijom, i da je na sastanku sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem pokrenuto pitanje državljanstva za sve Albance.

"Moja inicijativa je već godinama mirovni pakt, razgovarali smo o pitanju željeznice, razgovarali smo o energetskoj saradnji, zašto ne bismo zajedno ulagali u energetiku", dodao je on.

On je takođe podsjetio i da je sa Begajem razgovarao i o sporazumu Kosova i Srbije.

"Juče sam se obratio Kurtiju sa zahtjevom da se povuče sa svoje odgovornosti, ovo mu govori čovjek sa iskustvom. Pitanje restrikcija je loš menadžment, krivac se zna, to je Vlada", rekao je Haradinaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online