Predsjednik Srpske liste

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su se on i četiri gradonačelnika sa sjevera Kosova sastali sa ambasadorima zemalja Kvinte i da su na tom sastanku od njih čuli da njihove zemlje podržavaju nezavisnost Kosova i poteze Vlade Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za medije da su imali sastanak s Kvintom, a da su ključne poruke koje su čuli da zemlje Kvinte podržavaju nezavisnost Kosova i odluke koje Vlada Kosovadonosi, pri čemu su naročito podvukli odluku o tablicama i dokumentima.

Kako je rekao Rakić, ono na šta se pozivaju je da je Kosovo to uradilo u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Mi nikada i nijedan Srbin to neće prihvatiti. Mi gledamo u briselski sto i za nas to nije gotova stvar“, rekao je Rakić.

Poručio je da očekuje da će dijalogom u Briselu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim naći način kako da prevaziđemo krizu.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević rekao je o sastanku sa Kvintom da se takve odluke ne mogu sprovesti na terenu.

„Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini. Pitali smo ambasadore da li će ta odluka važiti ukoliko krenu sa oduzimanjem vozila, saniteta… Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata niti registarskih oznaka. Odluka o dokumentima je samo vrh ledenog brega“, rekao je Radojević.

Dodao je da hameri neprekidno patroliraju ulicama i da se postavlja pitanje čemu oni služe.

„Naše oči su uprte u Beograd. Želimo da vjerujemo da će i druga strana prepoznati osjetljivost trenutka“, rekao je Radojević.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić poručio je da  od zemalja Kvinte nista drugo nisu ni očekivali, jer su podržali nezavisnost Kosova.

„Tražili smo da utiču na Kurtija da odustane od odluke o ličnim kartama i tablicama. Smatramo da jednostrani potezi ne doprinose nikome, ni Srbima ni Albancima. Imamo čisto albanske patrole, prisustvo obavještajnih službi po sjeveru Kosova. Narod na sjeveru ne prihvata nezavisnost Kosova, koriste dokumenta koja izdaje Srbija, sa KM tablicama možete putovati svuda po svijetu, ali ne južno od Ibra. Ovaj plamen koji preti treba da se gasi u Prištini. Presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica“, kaže Todić.

Naglasio je da srpski narod ne zeli nikakav sukob i dodao da vjeruje da sukob ne žele ni Albanci.