Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani je, povodom prijedloga o nošenju marama u školama za djevojčice mlađe od 16 godina, izjavila da je princip sekularnosti temeljni princip koji definiše Ustav Kosova, prenosi Reporteri.

Što se tiče prijedloga da se starosna granica za nošenje marame snizi na 16 godina, Osmani je naglasila da "ako se ovo pitanje odnosi na biračko pravo, onda ću tražiti amandman na Ustav".

"Ustav Republike Kosovo treba da bude primarna orijentacija institucija Republike Kosovo za svako pitanje koje ima veze sa osnovnim ljudskim slobodama i pravima. Ustavom definisano je osnovno načelo na kojem je izgrađen naš pravni sistem, a to je princip sekularnosti. Zbog toga je veoma važno da institucije Republike Kosovo poštuju ovaj princip", istakla je Osmani.

Ona je rekla i da je Ustavom Kosova jasno definisana obaveza svih javnih institucija Kosova da poštuju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao standarde kroz koje se riješava svako pitanje u vezi sa slobodama i ljudskim pravima.

"A treće pitanje koje želim da istaknem jeste činjenica da, za razliku od mnogih ustava širom svijeta koji ne dozvoljavaju pojedincu pravo da uputi pitanje sloboda i ljudskih prava Ustavnom sudu, mi imamo tu mogućnost. Dakle, ako neko smatra da se neko pravo krši, postoje zakonski, administrativni i ustavni načini da se ovo pitanje riješi u svim ovim instancama do Ustavnog suda", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri