Zbog balkanske mafije...

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu smatra da je Kosovo izgubilo bitku kada je u pitanju enrgetika prije par godina, kada nije dobilo priliku da izgradi novi kapacitet za proizvodnju struje, bilo to "Novo Kosovo" ili "Kosovo C", zbog balkanske mafije koja se bavi prodajom struje.

Gërxhaliu za Kosovo onlajn ističe da su ekonomski stručnjaci dali svoje prognoze, da će biti velikih izazova ako se ne budu preduzeli neki koraci u rješavanju problema sa nedostatkom struje, dodajući da ovaj problem ne treba analizirati samo sa ekonomski-socijalne dimezije već i emocionalne, kako se osjećaju građani Kosova.

"Kosova je izgubilo bitku kada je u pitanju enrgetika prije par godina kada nisu dali priliku da se izgradi novi kapacitet za proizvodnju struje, bilo to "Novo Kosovo" ili "Kosovo C", mi smo upravo izgubili bitku zbog te balkanske mafije koja se bavi prodajom struje, takozvani meta onih patrijota na Kosovu, koji u ime civilnog društva zarade ogroman novac kako bi zaustavili gradnju novih kapaciteta", kazao je Gërxhaliu.

Ekonomski stručnjak smatra da je paradoks da Kosovo uvozi struju, pored rezervi uglja koje posjeduje, dodajući da se to događa kada nemate jasnu viziju kako ćete da gledate i analizirate ekonomsku budućnost.

"Situacija je strašna, ali se nadam da će vlada učiniti nešto, izaći sa nekim prijedlogom, dati neku alternativu. Mislim da je najavljen sastanak premijera sa predstavnicima civilnog društva, koji su bili glavni glasnici toga da se ne proizvodi struja na Kosovu, a ta struja na ugalj se proizvodi i u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji. A kada se doda činjenica da se Njemačka i Velika Britanija vraćaju uglju, to je još jedna potvrda kakvu su grešku napravili u koracima, jer umjesto da imamo struju za izvoz mi uvozimo struju po ovakvim cijenama", objašnjava Gërxhaliu.

On napominje da zbog trenutne situacije u Evropi i svijetu, ne poštoji šansa da Kosovo bude izostavljeno od povećanja tarifa električne energije.

"I Kosovo će biti prinuđeno da poveća tarife struje, jer su takva trenutna kretanja u Evropi i svijetu, pa ni Kosovo ne može da bude izostavljeno od svega toga", zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online