Sekretar za međunarodne odnose Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj zatražio je odgovornost vlade Albina Kurtija za restrikcije struje i optužio je da je kriva za energetsku krizu, prenosi Reporteri.

Nikaj je na konferenciji za novinare rekao da je Kurtijeva vlada nesposobna da upravlja energetskom krizom, koja je uticala da se građani Kosova od danas suočavaju sa restrikcijama.

On je naveo da je situacija u kojoj su građani šest sati sa strujom a dva sata bez električne energije sredinom avgusta "kapitalni promašaj logike ćorsokaka Albina Kurtija, koji je nametnuo višu cijenu struje i imamo restrikcije".

"Nažalost, u zemlji sa nekompetentnom, depresivnom i neodgovornom vladom, kao što je vlada Albina Kurtija, ovo je ništa manje nego manifestacija lošeg upravljanja, što zbog činjenice da se dešava sada kada nije trebalo ni da se predvidi, rizikuje da postane norma, onda kada možemo očekivati pogoršanje situacije sa snabdevanjem električnom energijom tokom zime", rekao je Nikaj.

On je naveo da je "užas" koji se danas serviraju građani Kosova proizvod višemjesečnog sistematskog i kardinalnog neuspjeha rukovodstva KEK-a i Kurtijeve vlade, jer restrikcije utiču na život svakog građanina Kosova.

PDK smatra da je nedopustivo to što građani Kosova uveče saznaju da sutra neće biti struje i da će biti smanjenja optimalnih uslova proizvodnje struje.

"Još u jesen prošle godine kontinuirano smo upozoravali na izazove snabdjevanja energentima tokom zime. Na ova upozorenja oglušila se aktuelna vlast koja ništa nije radila nego je jednostavno ignorisala situaciju. I ove godine je prošlo više od dva mjeseca otkako smo upozorili na produbljivanje energetske krize i preporučili šta treba preduzeti. Opet, Vlada ništa nije uradila, osim što je nedavno počela da potvrđuje ono što smo ranije rekli – da će ova zima biti još žešća nego prošle. I danas moramo da istaknemo da dolazi zima i ako se ljeto bliži kraju, onda će nas zima zateći u potpunosti bez grijanja i sa visokim cijenama. A za ovu krizu je kriva samo Vlada", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri