Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da očekuje jasan signal Evropske unije u zaustavljanju "destabilizujućih tendencija Srbije i ratnohuškačke retorike prema regionu", prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je naglasila da ne mogu da se izjednače "dvije strane", misleći na saopštenje EEAS koji je izrazio zabrinutost zbog zbog "porasta zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije".

"Ekvivalencije između dvije strane nema i ne može biti, kada je Srbija ta koja koristi ratnohuškačku retoriku u odnosu na Kosovo, ali i svojim postupcima narušava mir i stabilnost. Očekujemo  od EU da daju jasan signali u odnosu na Srbiju i da je zaustavimo", rekla je Osmani poslije sastanka sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem.

Povodom bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, Osmani je navela da "destabilizujuće tendencije" koje se podstiču služe interesima Rusije.

Osmani kaže i da je Kosovo posvećeno nastavku pune koordinacije sa međunarodnim partnerima i navela da se obavljaju sve neophodne pripreme da se u praksi primjene odluke kosovskih institucija.

"Institucije Kosova su posvećene da nastave sa punom koordinacijom sa međunarodnim partnerima, kao što smo koordinirali do sada. S druge strane, vrše se sve neophodne pripreme da se u praksi primjene odluke naših institucija koje obezbjeđuju sprovođenje Briselskih sporazuma, ali prije svega jednak tretman svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost", kaže Osmani.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online