Prijedlog

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je Albanija uvijek podržavala Kosovo, gdje god joj je za to pružena prilika i da Kosovo očekuje da Albanija i dalje bude njegov glas "tamo gdje nismo predstavljeni", prenosi Klan Kosova.

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, rekla da je predložila da, između Kosova i Albanije, bude postignut sporazum o međusobnoj zaštiti u slučaju ugrožene bezbjednosti.

Dodala je da je vrijeme da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu kako bi se zaštitila sigurnost.

“Što se tiče naše bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti i odbrane, važnije je da imamo sporazum o međusobnoj odbrani sa Albanijom, sa kojim ćemo reagovati na recipročan način u slučaju napada na naše dvije zemlje. Prošlo je nekoliko godina otkako sam dala ovakav prijedlog koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji primjenjuju mnoge zemlje, tako da mislim da je vrijeme da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu”, rekao je Osmani.

Osmani je rekla da su svi na Kosovu srećni zbog važnih dostignuća Albanije na putu evropskih integracija i da računaju na njihovu podršku, sve dok Kosovo ide ka integracionim procesima.

"Čestitam vam na važnom zadatku koji ste preuzeli i zahvaljujem vam što nastavljate tradiciju predsjednika Albanije, koji svoj mandat i zvanične posjete započinju posjetom Kosovu. Ne samo da idete u zvaničnu posjetu nekoj zemlji, već posjećujete i svoju braću i sestre, koji se osjećaju počastvovanim ovom posjetom", kaže Osmani.

Ona je čestitala Albaniji na važnim dostignućima na putu evropskih integracija, nakon početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

"Svi mi na Kosovu smo srećni zbog dostignuća Albanije i takođe računamo na vašu podršku, sve dok Kosovo ide istim koracima u integracionim procesima. Albanija je u svim periodima davala bezrezervnu podršku Kosovu, a vi ste bili naš glas tamo gdje nas nema. Tokom vašeg rukovođenja računamo na vas i računamo na to da će Albanija nastaviti da bude naš glas tamo gdje joj se pruži prilika", rekao je Osmani.

Osmani se potom obratila svom kolegi iz Albanije Begaju, koji je uvjeren da će Kosovo i Albanija pod njegovim vođstvom "dodatno intenzivirati odnose na svim poljima".

Predsjednik Albanije Bajram Begaj je danas počeo zvaničnu dvodnevnu posjetu Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova