Kada vlast spava!

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku smatra da će predstojeća zima biti najteža do sada.

Prema mišljenju Abdixhikua, smanjenje električne energije i poskupljenje struje, pogodiće svaku porodicu i privrednika- proizvođača, trgovca i pružaoca usluga bez razlike.

Abdixhiku je, u objavi na Facebooku, napomenuo da kriza ne postoji samo na Kosovu, ali da njen intenzitet zavisi samo od politike Vlade Kosova – koja, iako je na vrijeme upozorena na krizu, uporno nastavlja samo da posmatra.

"Struja se ne skladišti u frižideru, već se kupuje danas za sutra svuda u Evropi. Elektrane se popravljaju na vrijeme; alternativni resursi se pripremaju za proizvodnju – nisu zatvoreni kao danas – a međudržavnim sporazumima prethode kada ste suočeni sa ovakvom katastrofalnom krizom i našom budućnošću, regionom i šire“, napisao je on.

On je rekao da se do sada nije formirao novi energetski potencijal.

"Iako smo imali na raspolaganju cijelo proleće i ljeto, nije preduzeta mjera prikupljanja alternativnih resursa za grijanje”, dodao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, porodice su pogođene rekordnom inflacijom i nedostatkom kapitalnih investicija, niti su upozorene na krizu, niti su cijene drveta, peleta i goriva na vrijeme snižene.

"U septembru, kada prođe ljeto, trebalo bi da bude gotov novi fiskalni paket; kao subvencije i koordinacija sa energetskim institucijama treba da budu spremne. Ni o jednoj od ovih mjera se danas na Kosovu ne razgovara. Iako će proći dvije godine bez ikakvog znaka, pa čak i uz tešku zimu, već 20 godina će se služiti uobičajenim razlozima“, napisao je on.

Izvor: Kosovo Online