Odlazak se nastavlja

Mnogi između 20 i 40 godina napuštaju Kosovo zbog loših uslova i niskih plata, a u Uniji radnika u privatnom sektoru Kosova kažu da su kompanije prinuđene da zapošljavaju penzionere zbog manjka radne snage u gotovo svim sektorima, prenosi Koha.

Mladi svakodnevno odlaze u evropske zemlje, tokom ljetnje sezone rade i u primorskim zemljama, a predsjednik Unije radnika u privatnom sektoru Kosova Jusuf Azemi rekao je da ima mnogo razloga za odlazak radnika sa Kosova.

"Mnogo je razloga za to, a prvi razlog je zato što je prošlo više od 20 godina, a situacija za radnike nije poboljšana, drugo, kvalifikovani radnici su prinuđeni da idu nezadovoljni platom", rekao je Azemi za Kosovo press.

Azemi kaže da se zbog manjka radnika zapošljavaju penzioneri i da je 90 odsto građana od 20 do 40 godina otišlo u inostranstvo jer nisu mogli da obezbjede egzistenciju za svoju porodicu.

"Ovdje apsolutno nema perspektive i jedina perspektiva je bjekstvo u inostranstvo, a za četiri mjeseca imali smo više od 200.000 zahtjeva za odlazak u inostranstvo, tako da mladi radnici ne vide perspektivu na Kosovu", rekao je Azemi.

Sindikat je, prema riječima Azemija, preduzeo sve mjere i upozorio vlasnike preduzeća da stvore bolje uslove za radnike privatnog sektora.

Ugostiteljstvo i privatne bolnice, iako već nekoliko mjeseci imaju raspisane konkurse, nailaze na poteškoće u pronalaženju radnika poput konobara, barmena, ljekara, medicinskih sestara i terapeuta.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja je za Kosovo press rekao da radnici i prije i poslije pandemije i dalje imaju problema sa ugovorima o radu, malim platama i neplaćanim doprinosima.

"To je dovelo do toga da mladi traže posao u inostranstvu, što je i ove godine sve veći trend", rekao je Vranica.

Sve je više, kaže, radnika koji odbijaju da rade bez ugovora i traže veće plate u uslovima ekonomske krize i izuzetno visoke inflacije.

"Poskupljenja i povećanje mjesečnih troškova znače da nema druge opcije nego da se povećaju primanja radnika", rekao je Vranica i naveo da je zato potrebna strategija jer postoji i problem zakona o radnim migracijama.

Vranica smatra da je još jedan problem za privatni sektor ljetnja sezona, jer većina mladih traži posao na albanskom primorju i u evropskim zemljama.

Direktorka privatne bolnice za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Vlora Shoshi za Kosovo press kaže da su već nekoliko mjeseci raspisali konkurs za ljekare, medicinske sestre i terapeute, ali da je broj zainteresovanih sve manji.

"Generalno, imamo manjih poteškoća u zdravstvenom sektoru. Problemi se odnose i na pandemiju i dvije godine zdravstveni radnici nisu imali priliku da završe praksu i procedure licenciranja. Sada nakon ukidanja mjera, ove godine je počeo da raste broj nosilaca licenci i zdravstvenog osoblja, ali je to malo povećanje u odnosu na zahtjeve na tržištu. Što se tiče uslova rada, mi ispunjavamo sve kriterijume koji se traže za radnike, a što se tiče plate, radnici su plaćeni između 10 i 20 odsto više nego u javnom sektoru", rekla je Shoshi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore