Bivši komandant KBS

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati izjavio je da premijer Albin Kurti ne treba da plaši građane nepomišljenom izjavom o ratu, ali i naveo da će "srpski agenti" pokušati da izazovu nemire na sjeveru Kosova i da je zato potrebno prisustvo specijalnih jedinica Policije Kosova u tom dijelu, prenosi Ekonomija onlajn.

Najveću opasnost Kastrati vidi od "srpskih agenata na sjeveru Kosova". On je rekao da Rusija, preko svog saveznika Srbije, pokušava da zadrži sjever Kosova i cijelo Kosovo u napetosti jer, kako smatra, ne želi da Kosovo uđe u NATO.

Kastrati kaže da je Balkan već neko vrijeme trajno ugrožen i da je Rusija bila zainteresovana da zapadni Balkan drži u napetosti.

"Oni ne žele da se Kosovo kreće ka članstvu u NATO. Vidim mnogo više opasnosti u Bosni i Hercegovini nego na Kosovu jer imamo NATO da sačuva suverenitet u zemlji. Rizik je drugačiji na Kosovu jer će srpski agenti prisutni na sjeveru Kosova dići ustanak i pokušati da izazovu nemire unutar države Kosovo", rekao je Kastrati.

On navodi da u tome vidi opasnost i da zato smatra da Vlada Kosova, preko specijalnih jedinica Policije Kosova, treba da bude prisutna na sjeveru.

Kastrati je navode Kurtija o ratu protumačio kao nepromišljenu izjavu kojom nastoji da sakrije zabrinutost građana i odlazak više od 50.000 ljudi sa Kosova u Evropu.

"Ulazimo u fazu ekonomske i energetske krize i da bi se skrenula pažnja, premijer je dao ovu izjavu. Premijer ne treba da plaši građane jer nema mjesta ratu", rekao je Kastrati.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi je rekao da nema mogućnosti da dođe do rata, jer je Kosovo zaštićeno prisustvom Kfora.

Pozivajući se na izjave generalnog sekeratara NATO Jensa Stoltenberga, Ibishi kaže da na Kosovu mogu biti samo tenzije i neredi.

"Što se tiče političkih izjava lidera, kada govore lideri Kosova, svaka izjava se shvata ozbiljno, dok se izjave srpskih ne shvataju ozbiljno. Mislim da ne postoji mogućnost rata pošto smo zaštićeni prisustvom Kfora. Čak je i Stoltenberg rekao da će NATO zaštititi Kosovo. Može doći do nemira i tenzija kod Srba koje je instruirao sam Vučić. Rat je malo vjerovatan jer imamo snage za unutrašnju bezbjednost. Mislim da nema razloga za strah. Oni su u savezu sa Rusijom. Svaki put postoje rizici, ali Kosovo nema taj rizik jer je prisutan Kfor", rekao je Ibishi.

Ganimete Musliu iz PDK ne isključuje mogućnost nereda na Balkanu zbog Rusije.

"Sama činjenica da Rusija s vremena na vrijeme, sa svim ratom koji ima u Ukrajini i problemima koje ima sa Ukrajinom, može s vremena na vrijeme da da izjave o Kosovu, to je jasan pokazatelj", rekla je Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online