Neprihvatljiv izostanak

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova izjavio je da je novi Poslovnik o radu Skupštine Kosova trebalo da predvidi i sankcije za poslanike koji odsustvuju sa sjednica, a Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe navodi da su mnoge sjednice proljećnog zasjedanja bile neuspješne upravo zbog nedostatka kvoruma što je, kako ocjenjuje, neprihvatljivo, prenosi Ekonomija onlajn.

Oni smatraju da uprkos postojanju jake parlamentarne većine, Skupština Kosova nije bila dovoljno produktivna tokom prolećnog zasjedanja i da Vlada i većina nisu dovoljno radili na donošenju zakona.

Cakolli kaže da su proljećno zasjedanje okarakterisali brojni izostanci poslanika i neuspjeh velikog broja sjednica zbog nedostatka kvoruma za glasanje.

"Međutim, u brojčanom smislu, zakonodavno tijelo stoji sasvim dobro, pošto je usvojeno 87 prijedloga zakona koji čine više od dvije trećine zakonodavnog dnevnog reda, što je zapravo duplo više od uobičajenog prosjeka koji je karakterisao prethodne sazive. Brojčano, ovaj saziv stoji mnogo bolje od prethodnih, uglavnom zbog činjenice da parlamentarna većina ima značajan broj poslanika i da je konsolidovana", rekao je Cakolli.

Iako vidi nedostatke u novom Poslovniku o radu parlamenta posle 12 godina inicijativa i pokušaja da se donese, Cakolli kaže da je to jedan od najboljih poslova urađenih na  proljećnom zasjedanju.

"Iako će novi Poslovnik doprineti unapređenju parlamentarnog života, neka od najosnovnijih pitanja sa kojima se suočava Skupština nisu riješena, a to je neučestvovanje poslanika na sjednicama i u glasanju, uprkos činjenici da su oni fizički prisutni. Poslovnikom je utvrđeno da se kroz Etički kodeks rješavati ova pitanja i da će Predsjedništvo kao nadležna instanca sankcionisati narodne poslanike, iako smo tražili da se to pitanje reguliše kroz Poslovnik o radu", rekao je Cakolli.

Miftaraj kaže da zakonodavstvo od samog početka karakteriše neuspjeh sjednica zbog nedostatka kvoruma i navodi da je direktna odgovornost vladajuće koalicije da obezbjedi barem prostu većinu u Skupštini.

"Proljećno zasjedanje nije počelo na najbolji mogući način. Skupština Kosova je tokom proljećnog zasjedanja bila suočena sa mnogo kašnjenja, samim tim što su mnogi poslanici izostajali sa plenarnih sjednica, imali smo mnogo sjednica koje su odlagane ili zbog nedostatka kvoruma ili iz drugih razloga", rekao je Miftaraj.

On je naveo da je Skupština imala mnogo više prostora da funkcioniše kako treba.

Prednost većine je, kaže Miftaraj, saradnja sa opozicijom u usvajanju međunarodnih ugovora, za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

"Sa izuzetkom jednog međunarodnog sporazuma, sve ostale koje je predložila vladajuća stranka podržala je i odobrila opozicija. Tako da ovo zakonodavno tijelo treba da iskoristi saradnju i veoma konstruktivan pristup koji opozicija ima u odnosu na zakone koji su u najboljem interesu građana da svojim brojevima usvoji ove zakone u Skupštini", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online