Podaci policije

Tokom školske 2021/2022. godine zabilježeno je 549 incidenata u objektima obrazovnih ustanova i oko njih, što je, prema podacima policije, povećanje u odnosu na prethodne četiri godine, prenosi Koha.

Od 477 prijavljenih incidenata u 2018. i 490 u 2019. godini, policija je u 2020. godini zabilježila 221 incident, dok je u 2021. godini skoro dvostruko više, 413 slučajeva nasilja. Pad broja zabilježen je samo u periodu pandemije koronavirusa, kada se proces učenja uglavnom odvijao na daljinu.

Iako nijedan slučaj nije završio sa smrtnim ishodom, učenici su ocjenili da bezbjednost u obrazovnim ustanovama nije na odgovarajućem nivou. Stručnjaci za bezbjednost kažu da je neophodno povećati prisustvo policijskih snaga u obrazovnim ustanovama

Učenica jedne srednje škole u Prizrenu Puhiza Shemsedini kao glavnu zabrinutost navela je porast slučajeva fizičkog nasilja i upotrebe narkotika u školama.

"U Prizrenu se još uvijek sjećamo slučaja kada je u Srednjoj medicinskoj školi zaklan 15-godišnji dječak. Slučaj se desio u blizini škole i ceo problem je počeo u školi između učenika i još uvijek imamo takve probleme. I dalje imamo seksualno nasilje, i dalje imamo ubode noževima i raznim oružjem", rekla je Shemsedini.

Prema podacima Policijskog registra, tokom ove godine nijedan slučaj nasilja nije rezultirao smrtnim ishodom, a Shemsedini smatra da je neophodno povećati broj psihologa u školama, kako bi se sprečili slučajevi nasilja.

"Mene je lično zabrinulo šta se dešava u školama. Upotreba duvana i opojnih droga su dosta raširene negativne pojave", navela je Shemsedini i naglasila da bi u rješavanje tih problema trebalo više uključiti psihologe.

Policija u Uroševcu je tokom juna zaplenila pištolje, puške, noževe i drogu u okviru akcije u i oko nekoliko školskih zgrada.

"Pretreseno je i više prostorija, kuća i pratećih objekata, gdje je nađeno pet komada vatrenog oružja (pištolja), dva duga poluautomatska oružja, municija, 40 noževa, 10 metalnih kutija, šest mlinova za mlevenje marihuane, četiri metalne šipke", saopšteno je poslije te policijske akcije.

Najavljeno je da će akcija nazvana "Bezbjednost u školama 2022" biti nastavljena u septembru, kada počinje nova školska godina, uz sprečavanje i suzbijanja negativnih pojava u školama i oko tih obrazovih ustanova.

Stručnjak za pitanje bezbjednosti Drizan Shala zatražio je povećanje prisustva policijskih snaga u obrazovnim institucijama jer se, kako smatra, angažovanje privatnih kompanija za fizičko obezbjeđenje pokazalo kao neefikasno.

"Potrebna je posvećenost Generalnog direktorata Policije Kosova, odnosno Odjeljenja za javnu bezbjednost. Treba angažovati policajce u školskim ustanovama, kao dopunski posao, koje bi plaćale opštinske uprave za obrazovanje", naveo je Shala.

U cilju povećanja bezbjednosti u školama, ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci rekla je da je Nacionalni forum osnovan u junu kao savjetodavno tijelo ministarstva, u okviru kojeg su uključeni i policija, direkcije za obrazovanje i nastavnici zajedno sa učenicima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore