Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da premijer Albin Kurti ne treba da upadne u zamku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer dijalog Kosova i Srbije ne bi trebalo da se pretvori u razgovor o tehničkim pitanjima, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom predstojećeg sastanka Kurtija i Vučića u Briselu 18. avgusta, Çitaku je navela da bi trebalo da se razgovara o konačnom sporazumu sa obostranim priznanjem.

"Očekujem da premijer ne ide u Brisel da pregovara o barikadama i o naljepnicama, očekujem da premijer ode u Brisel i da u centru razgovara bude sveobuhvatni dogovor sa obostranim priznavanjem. Premijer mora da bude oprezan, ne treba da upadnemo u Vučićevu zamku, jer mu se sviđa status kvo, odugovlačenje procesa i da razgovaramo o tehničkim pitanjima u Briselu. Moramo da imamo svoju ponudu, tesno da koordiniramo sa našim partnerima jer nije naša dužnost da vodimo računa o dispoziciji u Beogradu, već da uradimo svoj dio posla, budemo dosljedni", kaže Çitaku.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Çitaku kaže da Kosovo nije uspjelo da ojača međunarodni subjektivitet i da, umjesto toga, kosovske institucije nastavljaju da se bave naljepnicama i  barikadama.

"Geopolitički kontekst stvoren nakon ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini stvorio je zlatnu priliku za Kosovo da dodatno ojača svoj međunarodni subjektivitet. Nažalost, umjesto da iskoristimo ovaj zamah stvoren okolnostima koje su potpuno van nas da guramo ka sveobuhvatnom sporazumu sa uzajamnim priznavanjem u centru, mi se bavimo nalepnicama", rekla je Çitaku.
 
Povodom izostanka vizne liberalizacije za Kosovo, potpredsjednica PDK kaže da je Kosovo odavno ispunilo sve kriterijume, a da je za to što još nema liberalizacije viza krivo kosovsko rukovodstvo koje se, kada su bili u opoziciji, protivili razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Mislim da je Kosovo na vreme ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju. Kosovu je nametnuto duplo više kriterijuma nego drugima sa Zapadnog Balkana. Zbog nekih političkih aktera na Kosovu, od kojih su mnogi danas u vlasti, vodili smo raspravu o odobravanju demarkacije sa Crnom Gorom, a da je tada izglasano razgraničenje, Kosovo bi se već kretalo bez viza jer smo mi u istom paketu kao Ukrajina i Gruzija. U svakom slučaju, Evropska unija nema opravdanja da još više odlaže ovaj proces", navodi Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online