Analitičari

Ananitičari ocjenjuju da Kosovo treba da posluša savjete međunarodne zajednice i da nijedna vlada neće imati drugog izbora osim da sprovodede sporazum iz Brisela i formira ZSO, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičar Arbnor Sadiku smatra da se ZSO ne može uspostaviti i sprovoditi u praksi, bez dozvole institucija Kosova i bez volje opština sa srpskom većinom.

„Svakako se vidi da se međunarodni pritisak nakon posjete premijera Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama radi potpisivanja energetskog sporazuma sa MCC povećava jer je prošlo dosta vremena od dogovora u Briselu za stvaranje ZSO na Kosovu i naravno to je obaveza koju je preuzela Mustafina Vlada, a ono što ova Vlada treba da uradi jeste da dozvoli nacrt statuta za osnivanje udruženja i na osnovu preporuka Ustavnog suda ovaj nacrt treba da bude poslat prvo zemljama Kvinte, SAD i srpskoj strani, da svako sagleda svoje mogućnosti i da se za zastoj u dijalogu ne krivi samo Kosovo“, kaže Sadiku.

Govoreći o povećanju međunarodnog pritiska, Sadiku kaže da će Kosovo najvjerovatnije ići na izbore a da premijer Kurti ima dvije opcije, stvaranje ZSO ili nove izbore.

„Ono što smo vidjeli jeste da Vlada Kurtija i njeni ministri nisu spremni da stvore jednostrano udruženje i da su uključene samo srpske opštine, što znači da ova Vlada nije spremna da stvara bilo kakvu Zajednicu, što znači da na jesen ove godine Kosovo može ići na izbore”, kaže Sadiku.

S druge strane, politički analitičar Agron Hoti kaže da bi Vlada trebalo da izradi statut ZSO u saradnji sa međunarodnom zajednicom i lokalnim Srbima.

„Kosovo mora da vodi dijalog sa svim stranama na Kosovu, uključujući i međunarodnu zajednicu, sa lokalnim Srbima, a Vlada Kosova mora da počne sa izradom statuta ZSO, i u tom pravcu ono što se traži mora biti postignuto iz Ustav Kosova, kako se ne bi stvorila država u državi na Kosovu i da ZSO izbledi, što na duži rok ne bi imalo nikakav značaj na sjevernom dijelu Kosova“, rekao je Hoti.

Govoreći o mogućnosti sporazuma sa obostranim priznavanjem, Hoti kaže da je povećana međunarodna uloga za sprovođenjem potpisanih sporazuma i za postizanjem konačnog dogovora.

„Kosovo je potpisalo niz sporazuma sa Srbijom i sada ovi sastanci imaju za cilj da se svi ti sporazumi sprovedu jer to od nas traže međunarodni partneri, nedavno i Gabriel Escobar, koji je rekao da svi potpisani sporazumi sa Srbijom moraju primjeniti. Kosovo treba da radi sa Srbijom na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i da svi ovi sporazumi koji su potpisani budu integrisani u ovaj konačni sporazum, kako bi u središtu bilo međusobno priznanje, jer ako bi došlo do međusobnog priznanja, onda bi bila pružena šansa miru i evropskim integracijama u našem regionu“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online