Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu izjavio je da nema svrhe da se dijalog Kosova i Srbije nastavi, ako se ne postigne sporazum o nestalima, zato što je to najosjetljivije i najbolnije pitanje, prenosi Telegrafi.

Baraliu je rekao da je posljednji trenutak za konkretan i primjenjiv dogovor u vezi sa nestalima.

"Vlada Albina Kurtija je od samog početka postavila uslov za nastavak dijaloga, tako da je jedno od glavnih pitanja koje je pred Vučićem prezentovano bilo upravo ovo za nestala lica", rekao je Baraliu.

Osvrćući se na nedavna dešavanja na sjeveru, on je rekao da između Kosova i Srbije nema "pravih tenzija", ali da je, prema njegovim riječima, igra ove druge da se ometa proces dijaloga.

"Srbija je dokazala da nije zainteresovana za postizanje sporazuma sa Kosovom, ali mislim da bi potpisala izjavu o nestalim pod izgovorom da pravi kompromis i da je konstruktivna strana u dijalogu", naveo je Baraliu.

Povodom navoda medija da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti potpisati sporazum o rješavanju pitanja nestalih 18. avgusta na sastanku u Briselu, portparol EU Peter Stano je u pisanom odgovoru za Telegrafi naveo da ne komentarišu spekulacije u medijima.

"Ne komentarišemo spekulacije u medijima i ne prethodimo sastancima koje organizujemo spekulacijama o mogućem ishodu", izjavio je Stano.

Upitan zašto dnevni red sastanka još nije objavljen, on je rekao da će to učiniti "bliže datumu" za kada je zakazan sastanak.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi smatra da je cilj takvih izvještaja medija u Beogradu da se Srbija prikaže kao konstruktivna strana u dijalogu.

"Mediji u Srbiji su namjerno napravili takav izvještaj, odnosno propagandno, da se Srbija predstavi kao zainteresovana strana za potpisivanje sporazuma i dotakli se najosjetljivijeg pitanja – pitanja nestalih", rekao je Arifi.

On je pesimista da će sastanak 18. avgusta imati pozitivan rezultat, a kako je dodao, "jedino je dobro što se stranke sastaju".

"Ne očekujem da će biti potpisan bilo kakav sporazum jer pripreme za tako nešto nisu na pravom nivou ili su se skrivale. Stranke bi trebalo da pokažu više volje za potpisivanje takvog sporazuma, jer su nestala lica posljednje pitanje o kome Vlada Kosova treba da pregovara sa Beogradom, prije potpisivanja konačnog sporazuma", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi