Bivši britanski oficir

Bivši britanski oficir na Kosovu Ade Clewlow rekao je da je u slučaju bilo kakvog vojnog napada na teritoriji Kosova, Policija Kosova na prvoj liniji odbrane, a da je u slučaju bilo kakve eskalacije uključen i Kfor, prenosi Telegrafi.

"Uloga NATO na Kosovu je poznata svima koji su uključeni i prva linija odbrane pripada Policiji Kosova, ali ako dođe do eskalacije, onda je uključen i Kfor", rekao je bivši britanski oficir za Klan Kosova.

Clewlow je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da potkopa ulogu kosovskih institucija i njegove demokratije.

On je rekao da je Vučićev cilj da ostvari teritorijalnu pobjedu na sjeveru Kosova.

"Gledajući na razvoj događaja u posljednjih nekoliko mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, moram da kažem da nisam promjenio stav da postoji veći rizik da lideri, dakle, autokratski lideri, budu ograničeni nakon onoga što je Putin uradio u Ukrajini. Tako sam se zapravo osećao u prvim nedeljama invazije na Ukrajinu", rekao je on.

Clewlow, međutim, ocenjuje da je rizik smanjen jer se to nije desilo onako kako je Putin planirao.

"Kada govorimo direktno o Kosovu i prijetnji ratom, iako Vučić jasno namerava da podriva ulogu kosovskih institucija i njegove demokratije, mislim da će pažljivo razmotriti kako da ide protiv toga da bi ostvario teritorijalnu pobjedu – posebno na sjeveru Kosova, do rijeke Ibar, jer plan nije funkcionisao onako kako je Putin namjeravao", rekao je on.

Clewlow smatra da su šanse za rat u smislu vojnih akcija i vojne okupacije sjevera Kosova i dalje veoma male.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi