Diskriminacija žena!

Advokat Virtit Ibrahimaga izjavio je da je član Administrativnog uputstva koji zabranjuje nošenje marama u školama u skladu sa Ustavom Kosova.

On je na Facebooku naveo da bi njegovo ukidanje podstaklo roditelje "vjerskih fanatičnih uvjerenja da pokriju svoju djecu".

Advokat kaže da se obrazovni sistem na Kosovu temelji na vrijednostima sekularnog, demokratskog društva, slobode, promociji rodne ravnopravnosti i poštovanju ljudskih prava, a da je marama šerijatski zakon i ne odnosi se na kulturu i vrijednosti društvenog poretka definisane članom 7 i 8 Ustava Kosova.

Ibrahimaga je ocjenio da ako je inicijativa za odobravanje nošenje marama u školama usmjerena na zaštitu ljudskih prava, onda je ona propala od početka u odnosu na svoj cilj.

On smatra da ta inicijativa ne promoviše ljudska prava jer dječja prava nisu zaštićena ako, kako je naveo, roditelj sme da nametne svom maloljetnom djetetu da nosi maramu.

Kroz tu inicijativu će se, naveo je advokat, ostvariti samo "prava" roditelja da pokriju svoje ćerke, prava grupa koje promovišu diskriminaciju žena.

"Djeca kada dostignu punololetstvo mogu sama da odluče žele li da budu pokrivena. Naše kulturne, nacionalne i ustavne vrijednosti imaju prednost nad interesom pojedinaca ili grupa za promovisanje stranih kultura i vrijednosti koje nisu u skladu s našim socijalnim poretkom i našom kulturom. Ostavite djecu na miru! Nastavak školovanja je zakonska obaveza i roditelji su zakonski dužni da poštuju tu obavezu kao i pravila školovanja u našoj državi", naveo je Ibrahimaga.

Izvor: Kosovo Online