Kilovat čas 23,53 centa

Kompanija za snebdjevanje električnom energijom (KESCO) predložila je udvostručenje tarifa električne energije, što je poskupljenje od skoro 100 odsto, prenosi Reporteri.

Taj zahtjev za vanredno preispitivanje tarifa uputila je Regulatornoj kancelariji za energetiku koja bi, kako se očekuje, odluku mogla da donese u roku od dvije sedmice, prenosi Koha. 

KESCO je svoj zahtjev opravdao neisplaćivanjem subvencija koje je obećala Vlada i povećanjem cijena energije na međunarodnim tržištima.

U saopštenju KESCO je objavio prijedlog koji je istog dana poslat Regulatornoj kancelariji za energetiku za tarife električne energije. Iz tabele se vidi da je riječ o skoro 100 odsto poskupljenja.

Trenutno građani plaćaju dvije vrste tarifa, zbog tarifnog bloka postavljenog na 800 kilovat časova. Poskupljenje se predlaže kako za one koji troše manje od 800 kilovat časova, tako i za one koji prelaze blok tarifu.

Niska stopa za one koji troše ispod ovog bloka je 2,89 centi po kilovat času, dok je visoka za potrošače u domaćinstvima koji troše manje od ovog bloka iznosi 6,75 centi po kilovat času. Prijedlog KESCO je da sa novim tarifama cijene porastu na 5,43 centa po kilovat času za  nisku tarifu i 12,78 centi po kilovat času za visoku tarifu.

Svaki kilovat čas koji se trenutno troši iznad 800 kilovat časova mesečno košta 5,9 centi po niskoj stopi i 12,52 po visokoj stopi. Prijedlog dovodi ove stope na 11,09 centi za najniže i 23,53 centa za visoke.

Niže tarife su noću, dok je visoka za potrošnju tokom dana.