Zahtjev upućen u četvrtak

Porodica Dehari i advokat Tome Gashi zatražili su razriješenje tužioca Afrima Shefkijua povodom slučaja istrage smrti Astrita Deharija. Advokat Gashi je rekao da je zahtjev upućen u četvrtak vršiocu dužnosti glavnog državnog tužioca Besimu Kelmendiju, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, vještačenjem slučaja "Dehari" je u tri slučaja utvrđeno da se radi o ubistvu Astrita Deharija, dok se, kako je rekao, tužilac Shefkiju uopšte ne izjašnjava i ne daje nikakav odgovor porodici i njemu.

"Dopunskim vještačenjem se dokazuje manipulacija dokazima, tužilac nas neće ni obavjestiti. Jedini odgovoran je sam tužilac, a ako ne reaguje u ovoj situaciji, nije neutralan i nepristrasan. Iz ovog i drugih razloga zatražili smo njegovo isključenje. Tužilac bi trebalo da pozove nezavisne vještake Besima Imaja i Besima Latifina, jer su na tijelu Astrita Deharija pronađene rane koje podsjećaju na boks. Imamo tri vještačenja koja potvrđuju ubistvo Deharija, a tužilac je toliko nemaran da se ne može vjerovati da albanski tužilac Republike Kosovo može biti toliko nemaran. On ni jednom rječju ne odgovara na naše zakonske zahtjeve, a u medijima je izjavio da će sarađivati sa porodicom Dehari", rekao je Gashi.

On je dodao da smatraju da je stvar državnog tužilaštva da imenuje drugog tužioca.

"Ovaj tužilac ne može više da radi ni sekundu u slučaju Astrita Deharija jer ne voli istinu, a ne voli ni pravdu. To je prvi put za oko šest godina da tražimo izuzeće samo jednog tužioca", dodao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore