Još uvijek nisu verifikovani

Pretpostavlja se da na Kosovu postoji više od 900 neidentifikovanih grobova nemačkih vojnika poginulih tokom ratova, rekao je Generalni sekretar njemačkog udruženja "Volksbund-Umbettern" Dirk Backen, prenosi Reporteri.

Backen je, nakon što si Kosovo i Njemačka su potpisale sporazum o utvrđivanju grobova njemačkih vojnika, rekao da će to njemačko udruženje, koje vodi brigu o grobovima iz perioda rata, obučiti svoje osoblje i istragu usmeriti u planinske predjele oko Prištine, koji su često teško dostupni.

Njemačko udruženje "Volksbund-Umbettern" i predstavnici Instituta za sudsku medicinu u Prištini uspjeli su 2021. godine prvi put da ekshumiraju posmrtne ostatke dva njemačka vojnika na Kosovu, uz posebnu dozvolu kosovskih organa i uz podršku njemačkih trupa Kfora. Posmrtni ostaci su prvobitno bili smješteni na austrijskom groblju iz Prvog svjetskog rata.

Šef službe za ratna groblja Arne Schrader kaže da je „Volksbund-Umbettern" primio 978 zvaničnih izvještaja o lokacijama grobova na Kosovu koji još uvijek nisu verifikovani.

"Zbog strukture planinskog terena, očekujemo da ćemo ipak uspjeti da identifikujemo oko 300 grobova", naveo je Schrader.

Fokus na istočnu Evropu

Istočna Evropa je i dalje u centru rada "Folksbunda", jer je tek poslije pada gvozdene zavese tamo postalo moguće pronalaženje mrtvih iz Drugog svjetskog rata.

Od 13.785 ponovnih sahranjivanja u 2021. godini, 5.814 je bilo onih koji su pronađeni Rusiji, 3.231 u Poljskoj i 1.816 u Bjelorusiji.

U balkanskim državama, koje ne pripadaju EU, posao je tek počeo jer je pravna osnova tek stvorena.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri