Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je ove godine vrijednost konfiskovane švercovane robe povećana dva i po puta u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Koha.

Na konferenciji za novinare nakon posjete Carini Kosova, Kurti je rekao da je vrijednost zaplene za ovu godinu porasla na pet miliona eura, za razliku od prošle godine kada je zaplena bila dva miliona.

Prema njegovim riječima, Policija i Carina su suština javne bezbjednosti Kosova. On je napomenuo i da su ovogodišnji prihodi Carine povećani za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Studija Svjetske banke pokazala je da je vrijeme carinjenja takođe značajno poboljšano u vrijednosti od 36 odsto za uvoz i izvoz i to je veoma važno za strane investitore“, rekao je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su zaplene švercovanih proizvoda postale svakodnevica.

„Kao što ste već vidjeli, zaplene švercovanih proizvoda postale su gotovo svakodnevna tema, dok se ranije rijetko čulo. Ovo je poruka onima koji pokušavaju da se švercuju, da to sada nije moguće, da ih to košta mnogo više od prolaska zvaničnim kanalima”, kazao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore