Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi rekao je da Kosovo treba da bude oštro u idejama i stavovima u vezi sa dijalogom u Briselu, prenosi Koha.

U intervjuu za KTV Gashi je rekao da bi premijer Albin Kurti i njegov tim u dijalogu trebali biti čvrsti u svojim stavovima, ali ne i u pristupu.

"Nadam se da ovo što je planirano da će se i desiti a to je dogovor o nestalim licima, to bi u svakom slučaju bio dobar korak napred i nešto pozitivno što bi proizašlo iz sastanka. Očekujem da će biti oštrih razmjena, čvrstih pozicija sa obe strane ali bih savjetovao bih kosovsku stranu, premijera Kurtija i njegov tim, da Kosovo bude odlučno u idejama i stavovima, ali ne u pristupu, da pokaže spremnost za sastanak i postizanje uzajamnog priznanja", rekao je Gashi.

Gashi je dodao da je Kurti u nedavnim intervjuima samo opominjao na mogućnost pojave sukoba, i da nije ratni huškač.

“Video sam to više kao upozorenje na rat i upozoravanje na agresiju nego kao na rat ili provociranje agresije. Premijerov pristup izgleda kao da je svijet postao krhkiji od rata u Ukrajini, autokratske države koje pokušavaju da osporavaju evroatlantski poredak, preduzimaju konkretne akcije u tom pravcu, to znači da i Srbija može da preduzme te akcije. Srbija takođe može da testira pristup NATO, posebno prema zemljama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Evropska unija treba da iskoristi svoju ulogu da okupi strane, da ponudi rješenja ili da od strana traži rješenja.

Što se tiče ZSO, Gashi je rekao da ako je stav Kosova protiv monoetničke zajednice.

„Smatram da ako Kosovo zatraži ZSO prije konačnog sporazuma o međusobnom priznanju, mislim da bi trebalo da postoji proaktivnost Vlade da se razmišlja o Preševskoj dolini i o predstavljanju te doline, jer Srbija traži formiranje ZSO“, rekao je on.

Gashi je dodao da Kosovo, kroz dijalog, treba da traži okvir koji razdvaja veliki sporazum (sa uzajamnim priznavanjem u centru) od drugih sporazuma.

„Kosovo kroz dijalog treba da traži okvir koji kaže da postoje neki sporazumi koji se mogu dogovoriti i van velikog sporazuma, ali treba da znamo koji je cilj ovog dijaloga i kada ćemo moći da postignemo veliki dogovor, pa ako postoje sporazumi odvojeno neka budu samo za vrlo praktična pitanja koja se mogu odmah uraditi, ali da se politički subjekti dovedu u ovaj veliki sporazum i da postoji u saradnji sa saveznicima tačan datum kada će se ovaj veliki sporazum održati, nadam se da će se to dogoditi u vrijeme Bidenove administracije”, rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore