Sazvao konferenciju za novinare

Advokat porodice Dehari, Tom Gashi, održaće danas konferenciju za novinare, na kojoj će izneti dokaze za tvdnju da je aktivista Samoopredjeljenja Astrit Dehari, "prema svim okolnostima", ubijen udarcem u glavu gvozdenim predmetom.

Gashi je juče na Facebooku naveo da je postojao veliki nemar u slučaju Dehari.

"Sutra se navršava pet godina, devet mjeseci i sedam dana od ubistva aktiviste Pokreta Samoopredjeljenje Astrita Deharija. Stručni Švicarski institut za sudsku medicinu 2019. dokazao je ubistvo čime je eliminisana teorija samoubistva i dokazano prisustvo treće osobe analizom DNK", rekao je Gashi.

Dodao je da je dodatna ekspertiza istog instituta iz april 2022, pored potvrđivanja stručnosti iz 2019. utvrdila da su dokazi koje je Specijalno tužilaštvo Kosova poslalo ovom Institutu potpuno oštećen i beskoristan.

"Umhesto da pokrene krivične istrage protiv onih koji su manipulisali dokazima, tužilaštvo je izabralo drugi način manipulacije javnim mnjenjem, objavljivanje reakcije ministarke pravde Albulene Haxhiu", rekao je Gashi.

Istakao je da je tužiocu Afrimu Shefkiuu četiri mjeseca tražio pismeno da pokrene krivičnu istragu i identifikuje ko manipuliše dokazima poslatim u Švicarsku.

"Tužiocu je upućeno na desetine zahtjeva na koje nikada nije odgovoreno a jedan od njih je da potraži objašnjenja od forenzičara u Prištini povodom rana nanetih Astritu Dehariju. Tužilac je izabrao da ćuti i iz tog razloga roditelji Astrita Deharija zahtjevali su njegovo isključenje iz Istrage ubistva njihovog sina", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online