Teolog i pravnik

Teolog i pravnik Abdullah Klinaku ocjenjuje da bi Kosovo trebalo da ponudi obrazovanje djeci bez obzira na njihova vjerska uvjerenja i da je nemoguće govoriti o raznolikosti i demokratiji, sve dok djevojčicama sa maramama nije dozvoljeno da idu u školu, prenosi Klan Kosova.

"Marama nikada nije bila nacionalni problem za Albance, ona je uvijek bila dio tradicije nacije čak i prije dolaska islama. Problem sa maramama nastao je kao rezultat nezakonitog čina jednog ministra i tako ostaje. Sve namjere i argumenti koje ima suprotna strana su ili posljedica inferiornosti ili paranoična posljedica koja nigdje nije utemeljena. Ako govorimo o različitosti, onda je nemoguće biti protiv vjerovanja kojim neko ispoljava svoje uvjerenje", rekao je Klinaku.

Klinaku smatra da o administrativnom uputstvu koje zabranjuje nošenje marama u školi ne treba da se raspravlja.

"Sve dok vlada pokušava da interveniše između roditelja i djece i uskraćuje im školovanje u školi, o kakvoj raznolikosti, demokratiji i zakonodavstvu govorimo? O ovom administrativnom uputstvu ne treba ni da se raspravlja, jer je protivno Ustavu", kazao je on.

Teolog je, između ostalog, rekao da u tumačenju koje je Islamska zajednica Kosova dala nakon zahtjeva Ministarstva prosvete 2014. godine, marama nije dio vjerske uniforme.

"Čak i u tumačenju Islamske zajednice koju je Ministarstvo prosvete zatražilo 2014. godine, pojašnjeno je da marama nije vjerska uniforma i Ministarstvo treba da poštuje ovo tumačenje", rekao je Klinaku.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova