Svi su svijesni

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati izjavio je da bi Zajednica srpskih opština ugrozila stabilnost i funkcionalnost Kosova i da je njena implementacija sizifovski posao, prenosi Ekonomija onlajn.

On tvrdi da nijedna međunarodna garancija ne bi mogla da zaustavi "pokušaj autonomnog teritorijalnog djelovanja ovog mehanizma", niti stalni politički i pravni sukob između institucija Kosova i tog mehanizma.

"Svi su svijesni da je i u najoptimističnijoj verziji implementacija ZSO sizifovski zadatak i da su i prethodne vlade, još od Ise Mustafe, pokušavale da izrade njen statut, ali da su taj proces bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu", rekao je Murati.

Budući da je projekat težak za realizaciju i sa velikim posljedicama po funkcionalnost Kosovo, a stabilnost Kosova ugrožena ovakvim projektima, navodi Murati, čak i sa američkim aminom bilo je moguće preći na ono što se može nazvati planom B za rješavanje problema između Kosova i Srbije, u smislu redefinisanja granica.

"Na nesreću po sudbinu zemlje, ovaj projekat je demonizovan u javnom mnjenju, ne dajući građanima mogućnost za normalnu i civilizovanu raspravu o njemu, pa je samim tim i odbijen od većine političke scene. Danas su svi saglasni, a na prvi pogled se čini da su u pravu jer Kosovo nema mnogo puteva, s obzirom na to da će pritisci za sprovođenje sporazuma o ZSO teško opterećivati Kosovo. U stvari, Kosovo će zaista biti pod pritiskom u tom pogledu", smatra Murati.

On navodi da je teško očekivati da će se Srbi na sjeveru Kosova otrgnuti od uticaja Beograda, posebno što oni takođe imaju etničku homogenost na teritoriji koja takođe ima teritorijalni kontinuitet sa Srbijom.

Murati kaže da je pitanje da li će srpski zahtjev za autonomiju sjevera doći nakon ZSO i insistiranja kosovskih partnera "koji su to često pominjali" za status sjevera Kosova poput Južnog Tirola, ili njemačke zajednice u Belgiji.

"Hoće li Srbija priznati Kosovo poslije ovakvih rješenja? Da budem iskren, ne vjerujem da će Srbija ikada priznati nezavisnost Kosova", naveo je Murati.

Prema njegovim riječima, Albin Kurti nastoji da kupi vrijeme i da bude konstruktivan kako bi bilo napretka u evropskim integracijama.

Murati ne vjeruje da bi Kurti prihvatio ni ZSO bez izvršnih ovlašćenja i da je na svom putu do vlasti odbijao opcije i populističkim metodama pokušavao da pridobije simpatije građana, ali da nikada nije ponudio nikakvo racionalno i funkcionalno rješenje za Kosovo.

"Dakle, iako se u posljednje vrijeme čini otvorenim za primjenu nekih tehničkih sporazuma sa Srbijom, on u suštini kupuje vrijeme i simpatije u međunarodnoj areni da kaže veliko ne svakom sporazumu koji nije populistički", rekao je Murati.

On smatra da takvi razvoji mogu ponovo da utru put političkoj destabilizaciji koja Kosovo može da vrati na put čestih izbora slabih vlada i sa problematičnim političkim legitimitetom da se izvrši bilo koji veći sporazum.

Murati je ocjenio da bi ZSO u bilo kojoj varijanti značila samo produžavanje konačnog rješenja Kosova i Srbije što bi, dodaje, moglo da se pretvoriti u beskrajnu političku i pravnu bitku.

"Nema sumnje da Kosovo ne može da nastavi da odbija opcije i da ne nudi nijedan svoj projekat, jer ćemo tada zaista biti pod pritiskom da sprovodimo potpisane sporazume, kao i one koji mogu doći kao dio međunarodnih pritisaka. Naša vlast i političke stranke na poziciji i u opoziciji moraju da oslobode svoje zacementirane pozicije i da, shvatajući važnost situacije, djeluju hrabro, odlučno, kreativno i političko ofanzivno. Nisu nam potrebni manipulativni političari koji populistički pobjeđuju na izborima, već državnici koji rješavaju probleme sa Srbijom za nas i buduće generacije", kaže Murati.

Murati je ocjenio da su naivni oni koji misle da Kosovo može na sjeveru nasilno da uspostavi svoj legitimitet.

"Nema države koja to radi bez saglasnosti lokalnog stanovništva. Ono što takva situacija može da proizvede je kontinuirana nestabilnost, tenzije sa rizikom od nereda, kao što smo nedavno videli, koristi u zavisnosti od okolnosti nekada Srbija, nekada Rusija, a nekada obe zajedno. Prvi ima za cilj da dokaže da je nezavisnost Kosova neuspješan projekat, drugi da stvori političku nestabilnost u geopolitičkim regionima koji su pod uticajem Sjevernoatlantske alijanse", naveo je Murati.

Murati smatra da u trenutnim okolnostima ne može biti klasičnog rata, niti otvorenog napada Srbije.

"To bi bilo samoubistvo za Srbiju i ona ne pravi tu grešku. Ovde je Kfor, odnosno NATO i SAD koji štite ne samo Kosovo već i svoje geopolitičke i geostrateške interese", kaže Murati.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online