Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da je sjever Kosova u posljednjih 20 godina bio "El Dorado" za kriminalce. On tvrdi da Srbi, Albanci i Bošnjaci koji su umješani u kriminal imaju političku podršku za svoje nelegalno djelovanje u Beogradu.

"Kada analiziramo bezbjednosnu situaciju na sjeveru, onda shvatamo da se ne radi samo o nedavnoj krizi. Sjever Kosova, odnosno četiri opštine na sjeveru Kosova, kao oblast su bile poput 'crne rupe' u vladavini prava. Riječ je o oblasti koju karakteriše izuzetan stepen krijumčarenja robe, gdje su se kontinuirano i nekažnjavano dešavale različite vrste kriminalnih radnji", rekao je Sveçla za N1.

On je dodao da su ljudi na sjeveru Kosova uglavnom mirni i žele da žive od svog rada, ali da postoji problem u određenim kriminalnim grupama.

"Ta oblast je bila kao El Dorado za kriminalce. Imamo kriminalce koji su od siromašne ili srednje klase postali multimilioneri, zahvaljujući kriminalnoj djelatnosti koja se na tom prostoru tolerisala više od 20 godina. Dobio sam na desetine, ako ne i stotine žalbi tamošnjih građana, koji su bili pod pritiskom kriminalnih grupa. Nije da kriminalne grupe samo žele da se obogate, već su one svojim arogantnim i banditskim ponašanjem prepreka za normalan život tamo. Dakle, naš imperativ je da tamo uspostavimo zakonitost", istakao je Sveçla.

On podsjeća da je Policija Kosova posljednjih mjeseci otkrila pet laboratorija za drogu na sjeveru, kao i radionice za rudarenje bitkoina.

"Zaustavili smo 10 kamiona sa švercovanom robom, posebno robom koja podleže akcizi, i suočili smo se sa različitim kriminalnim grupama koje su pokušavale da održe ovu kriminalnu situaciju. Postoji jasna veza između politike i kriminala, a kada kažem kriminal, govorim o multinacionalnim vezama. Znači, koliko smo puta hapsili kriminalne grupe, činili su ih Albanci, Srbi, Bošnjaci, kako sa Kosova, tako i iz Srbije", tvrdi Sveçla.

Prema njegovim riječima, karakteristično je to što Vlada Srbije ne samo da toleriše pomenute kriminalne grupe, već ih i podržava i koristi za dodatni pritisak na lokalno stanovništvo, a kao primjer izdvojio je potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića, koji se, kaže on, nalazi na crnoj listi SAD i koga Kosovo sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Imamo mnogo dokaza da je, između ostalog, nedavno ilegalno ušao na Kosovo. Imamo izjave funkcionera Srpske liste koji su rekli da je Radoičić 31. jula i 1. avgusta bio na barikadama i da je bio organizator i branilac ovih barikada. To znači da imamo dovoljno dokaza o njegovim kriminalnim aktivnostima", rekao je Sveçla.

Osvrćući se na zabranu ulaska na Kosovo ruskoj novinarki Dariji Aslamovoj, Sveçla je rekao da je ona bila predmet procjena bezbjednosnih institucija i prije dolaska na Kosovo, kao i da je proglašena personom non grata u Ukrajini, Moldaviji i Turskoj.

Kaže i da ništa što Srbija radi u vezi sa Kosovom nije neusaglašeno sa ruskim vlastima, sa ruskim ambasadorom i njihovim vojnim atašeima.

"Te noći kada su bile pojačane tenzije, između 31. jula i 1. avgusta, ova propagandna kampanja sa lažnim vijestima stigla je iz Moskve, Beograda i okruga kao što je sjeverna Mitrovica. Inače su lažne vijesti izazvale zbunjenost i to je dodatno zakomplikovalo situaciju, ali je pokazalo i planove koje su imali Rusi ili proruski eksponenti u Beogradu", ocjenio je Sveçla.

Sveçla je rekao i da odluka o izdavanju dodatnog ulaznog dokumenta nije značila da će se građanima Srbije oduzimati dokumenta, već da bi im bio uručen dodatni papir uz, kako je kazao, izuzetno kratku proceduru.

Govoreći o tablicama, podsjetio je da su postojala dva dogovora iz Brisela – jedan iz 2011, a drugi iz 2016. godine. Prema njegovim riječima jedan dio građana je u međuvremenu promjenio svoje registarske tablice na RKS.

"Ali ostao je dio njih koji su odbili da to urade. Mi smo kao vlada doneli odluku da ovim građanima damo dodatnu šansu da bez ikakvog finansijskog opterećenja i jednostavnim procedurama, pređu sa automobila sa nelegalnim tablicama na automobile sa legalnim tablicama. Bez carine, bez poreza, bez poreza na dodanu vrijednost, bez ovih uobičajenih formalnosti koje se zahtjevaju, željeli smo da pomognemo zamjenu registarskih tablica", kazao je Sveçla.

Ukazao je i da automobili sa srpskim tablicama ne mogu da se kreću Kosovom, te da je neshvatljivo zašto bi iko želeo da zadrži tablice koje mu ograničavaju kretanje, kada bez ikakve doplate može da dobije tablice koje mu "omogućavaju slobodu kretanja, ne samo na Kosovu nego i šire".

Pitanje tablica i ulaznih dokumenata, podvukao je Sveçla, nisu predmet razgovora sa srpskom stranom.

Kazao je i da Kosovo ne želi tenzije, već poštovanje reda i zakona.

"Ali kao što sam i ranije rekao – da, zabrinuti smo, ali se ne bojimo i ne nedostaju nam kapaciteti da se suočimo sa ovom situacijom", zaključio je Sveçla.

Izvor: N1 Info