Izvršni direktor KEK-a

Izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagip Krasniqi najavio je da će ta korporacija raspisati tender za prodaju uglja, prenosi Koha

Krasniqi je na KTV rekao da su čelnici Energetske korporacije Sjeverne Makedonije izrazili interesovanje za kupovinu uglja i da će to uticati na KEK da poveća prihode korporacije.

"Razgovarali smo sa čelnicima energetske korporacije Sjeverne Makedonije o mogućnosti razmjene uglja i struje, ali trenutno nismo vidjeli mnogo mogućnosti da napravimo tu razmjenu jer i oni imaju veliku potražnju za električnom energijom. Razgovori će biti nastavljeni. Ono što smo dogovorili je da ćemo raspisati tender za prodaju uglja i oni su izrazili interesovanje da dođu i kupe ugalj od nas i to će uticati na povećanje prihoda korporacije", rekao je Krasniqi.

On je dodao da su kriterijumi tendera definisani, ali da će se na tržištu pokazati kolika će biti prodajna cijena uglja.

"Mi mislimo na razmjenu, nismo se dogovorili jer ni oni trenutno nemaju dovoljno energije", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je naveo da je Kosovo od proljeća deponovalo viškove električne energije u Albaniji i to oko 110 megavat sati, a koja će, prema njegovim riječima, biti vraćena na Kosovo tokom zime.

"Od proljećnog perioda kada je potrošnja počela da opada, dio viškova kontinuirano deponujemo u Albaniji. Iako imamo raniji ugovor od 2018. godine, sada smo napravili aneks ugovora kojim smo precizirali da će nam svi viškovi koje u ovom periodu deponujemo u gotovini biti vraćeni u periodu od novembra do marta", kaže Krasniqi.

Što se tiče izvoza uglja, Krasniqi je rekao da KEK nije spreman da izvozi velike količine. On je demantovao izvještaje da postoji zahtjev Srbije za ugalj.

"Naša oprema i cjelokupna infrastruktura nisu pripremljeni za izvoz velikih količina uglja, ali potražnja postoji na tržištu zbog svjetske energetske krize. Mi kao korporacija nismo dobili nijedan zahtjev iz Srbije za potražnju uglja", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore