Ministar kulture

Ministar kulture Kosova Hajrulla Çeku izjavio je da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve i manastire na Kosovu, kao što je slučaj sa manastirom Visoki Dečani, prenosi Reporteri.

Çeku je dodao da i je i prisustvo snaga Kfora oko manastira Dečani simbolično, jer kako je dodao, i njihovi bezbjednosni izvještaji govore o značajnom poboljšanju bezbjednosti.

„Manastir Dečani je posljednja tačka beznadežne bitke koju Srbija vodi na Kosovu zloupotrebljavajući pravoslavne crkve i manastire u našoj zemlji. Uz sve izvještaje policije, ali i Kfora koji govore o gotovo apsolutnom smirivanju bezbjednosne situacije u našoj zemlji, prisustvo ispred manastira Dečani je minimalno, jer i izvještaji Kfora govore o neuporedivom poboljšanju. Značajno u odnosu na ono što je bilo 2004. godine“, rekao je Çeku.

Çeku je dodao i da policija ima specijalnu jedinicu koja obezbjeđuje pravoslavne crkve i manastire.

"Ali Srbija odbija da prizna da se realnost na Kosovu promjenila u pogledu bezbjednosti. Danas policija ima specijalne jedinice koje obezbjeđuju sve pravoslavne crkve i manastire na Kosovu, a jedan broj članova su i kosovski Srbi. Kosovo ima najnapredniji pravni i institucionalni model na svijetu za zaštitu manjina i posebno za zaštitu pravoslavnih crkava na Kosovu", rekao je Çeku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri