Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da bi lideri EU trebalo da predaju američkom predsjedniku Josephu Bidenu agendu dijaloga Kosova i Srbije, kako bi lideri Kosova i Srbije bili što prije pozvani na konačni sporazum o međusobnom priznanju.

Haradinaj je na Facebooku naveo da je to jedna od tri stvari koje treba uraditi, a koje bi, kako navodi, mogle da pomognu u postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Tri stvari mogu pomoći našem regionu da se postigne sporazum Kosova i Srbije: 1. Intenzivna komunikacija kosovskih institucija i ambasadora Kvinte sa kosovskim Srbima, posebno na sjeveru, na svim mogućim nivoima, u danima do 1. septembra; 2. Posvećenost suzdržanim stavovima nakon sastanka 18. avgusta i ni na koji način ratnohuškačka retorika; 3. Lideri EU bi trebalo predsjedniku Bidenu da predaju agendu dijaloga Kosova i Srbije, kako bi što prije pozvali lidere dvije zemlje na konačni sporazum o međusobnom priznanju. Naravno, Kosovo mora da uradi domaći zadatak, zakon o platama i beneficije za Policiju Kosova", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online