Opala kupovna moć

Prema podacima pojedinih agencija za nekretnine i građevinskih firmi, kvadratni metar stanova na Kosovu je poskupeo za 200 eura i sada je prosječna cijena kvadratnog metra oko 1.000 evra. U 2021. godini prosečna cjena kvadrata je bila 800 eura, prenosi Telegrafi.

Meriton Cana iz agencije za nekretnine u Prištini kaže da svaki graditelj povećava cijenu stanovanja po logici da je poskupeo materijal od kojeg se gradi zgrada.

"U Prištini, gdje ima više gradnje stambenih zgrada, cijene su najskuplje a kvadratni metar u prosjeku košta 1.300 eura, dok je Kosovo Polje grad sa najnižim cijenama", rekao je Cana.

Predsjednik Udruženja građevinara Kosova Faton Hoxha kaže da je, osim u Prištini, povećanje cijena primećeno i u drugim gradovima Kosova, poput Prizrena, Đakovice, Gnjilana i Uroševca, gdje je cijena kvadratnog metra od 700 do 900 eura.

U Kosovu Polju, dodaje Hoxha, kvadratni metar stambenog prostora je 2021. godine bio 550 eura, sada je oko 700 eura. On dodaje da nije moguće predvideti smanjenje ili povećanje cijene, jer postoji konstantno kretanje cijena građevinskih proizvoda.

Ilir Meleqi iz građevinske kompanije "BM Group" kaže da su građevinski proizvodi poskupeli za 50 odsto, poput betona i gvožđa, što je opet uticalo na povećanje cijena stanova. Kaže i da je povećanje cijena stanova uticalo na smanjenje kupovne moći.

"Ako uporedimo mjesec jun ove godine sa prošlogodišnjim, prodaja stanova je opala za 70 odsto. U ljetnjim mjesecima kada dijaspora dolazi na Kosovo, svake godine ima mnogo rasprodaja, ove godine je opala. Interesovanja je bilo, ali kupovine nije bilo", kaže Meleqi.

Upozorenje na poskupljenje cementa navelo je nekoliko kompanija za proizvodnju betona na protest u ponedjeljak ispred fabrike cementa Šarcem u naselju Elez Han, jedine fabrike cementa na Kosovu.

Naim Mahmutaj, predstavnik kompanija za proizvodnju betona, rekao je da je Šarcem povećao cijenu cementa sa 82 eura za cigle, koliko je bilo u januaru ove godine, na blizu 130 eura. U međuvremenu, iz fabrike Šarcem kažu da je ovo preduzeće teško pogođeno povećanjem troškova energije.

Ekspert za ekonomska pitanja Skender Krasniqi, ujedno i predstavnik nevladine organizacije Trgovinsko-industrijska komora, kaže da pitanje poskupljenja cementa hitno mora da riješi Ministarstvo industrije, preduzeća i trgovine.

"Vlada treba da interveniše, kao što je uradila sa naftnim derivatima, kada je postavila plafon", kaže Krasniqi.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Kosova, u posljednjem kvartalu 2021. godine građevinski materijal je poskupeo za više od 20 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi