Predsjednik Turističke unije

Predsjednik Turističke unije Kosova Baki Hoti kaže da je Kosovo ove godine posjetilo 25 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, prenosi Koha.

Hoti kaže da su ove godine kulturnemanifestacije poput "Manifesta", "Sany Hilla" i "Dokufesta" uticale na povećanje broja turista.

Dodaje i da se može učiniti više kako bi Kosovo kroz različite atrakcije privuklo još više posjetilaca.

"Svakodnevno radimo na podizanju ovih kapaciteta, institucije Kosova moraju mnogo više da rade na infrastrukturi, a preduzeća, odnosno zajednice, moraju da rade na razvoju proizvoda i usluga koje su izuzetno vrijedne. Tako da i mi, i institucije i ostali akteri, moramo da radimo zajedno kako bismo obezbjedili najpovoljnije uslove za što veći razvoj turizma i najveću privlačnost turista da posjete Kosovo“, dodaje on.

Povodom situacije sa pandemijom kovid-19 i porasta slučajeva, Hoti kaže da nije bilo problema sa dolaskom posjetilaca iz inostranstva.

Dodaje da se svi zainteresovani preko elektonskih platformi mogu informisati o kulturnim aktivnostima kao i o turističkim područjima.

“Unutar Turističke unije Kosova postoji pet projekata za kosovski turizam. Nedavno smo ažurirali aplikaciju 'Think Kosovo', koja se može preuzeti na dvije platforme, Android i IOS, besplatna je za građane i posjetioce, ali vjerujemo da će uskoro biti dostupna i Ministarstvu spoljnih poslova preko svojih ambasada i diplomatskih kancelarija na Kosovu i širom svijeta kako bi bila jedna adresa za promociju kosovskog turizma“, kaže on.

Agencija za statistiku Kosova objavila je prije nekoliko dana Statistiku hotela na Kosovu za mjesec maj 2022. godine. U ovom periodu hotel je posjetilo 32.444 ljudi, a 37 odsto gostiju su bili domaći, a 63 odsto stranci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore