Predsjednik Slovenije

Što duže bude trajao proces proširenja Evropske unije, zemlje Zapadnog Balkana će biti izloženije ruskim apetitima, zbog čega EU mora da ubrza proceduru prijema za zemlje ovog regiona, izjavio je slovenački predsjednik Borut Pahor, prenosi Telma.

"U novoj geopolitičkoj podjeli Zapadni Balkan će biti dio zapadnog svijeta. Ali to zavisi od Brisela koliko i od zemalja Zapadnog Balkana. Što duže traje proces proširenja EU, ove zemlje će više biti izložene ruskim apetitima ili barem sve većem ruskom uticaju", rekao je Pahor na 13. konferenciji ambasadora u Ankari.

On je dodao da rizik na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini i dalje postoji i da EU mora da ubrza procedure za prijem novih članica iz regiona.

Pahor je rekao i da je rat Rusije protiv Ukrajine "fundamentalno potkopao ionako krhko povjerenje između Zapada i Rusije" i istakao da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu iznenađujuća i razočaravajuća.

Govoreći o dobrim odnosima Slovenije i Rusije, Pahor je rekao da se njegova zemlja "nikada nije osjećala ugroženom od Rusije", dok su "prijatelji iz istočne Evrope Rusiju uvijek opisivali kao direktnu ili indirektnu prijetnja njihovoj bezbjednosti".

Međutim, kako je rekao Pahor, rat im je promjenio veze sa Rusijom.

On je dodao da se sa trenutnom situacijom izazvanom ratom "razvoj nove blokovske podjele čini gotovo neizbježnim".

Izvor: Telma