Od vitalnog značaja

Skupština Kosova treba da da prioritet usvajanju Nacrta građanskog zakonika na jesenjem zasjedanju, rekao je Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe, prenosi Ekonomija onlajn.

Miftaraj je rekao da je usvajanje tog pravnog akta od vitalnog značaja za pravosuđe na Kosovu jer bi regulisao mnoga pitanja.

"Građanski zakonik treba da bude prioritet ne samo za Skupštinu već i za sve političke partije, ali u isto vrijeme Vlada treba da lobira kod premijera Kurtija da ovaj zakon bude usvojen tokom ove kalendarske godine. Ne govorimo o običnom zakonskom kodeksu ili inicijativi, govorimo o kodifikaciji građanskog pravosuđa na Kosovu, koja bi regulisala pitanja koja su rasuta u velikom broju zastarelih zakona u građanskom pravosuđu na Kosovu“, rekao je on.

Dodao je da ovaj zakonik treba posmatrati kao skup pravnih normi koje bi olakšale život građanina, rad pravosuđa na Kosovu i promovisale ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom.

“Osim pitanja vezanih za zajednicu istopolnih brakova postoje i druga pitanja koja su važna za Kosovo i koja treba da budu usvojena izglasavanjem u Skupštini”, kaže on.

Miftaraj je optužio Pokret Samoopredjeljenje za zloupotrebu građanskog zakonika za političku agendu.

"Ne vjerujem da je pogrešno shvaćeno koliko ga vladajuća stranka zloupotrebljava za političku agendu ili za šaku glasova. Vjerujem da narodni poslanici i građani razumeju koliko je građanski zakonik važan i smatram da sam premijer Kurti treba da promoviše ideju da on bude usvojen", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online