Ali Rusija i Ukrajina...

Stručnjaci za bezbjednost, Hajrula Ternava i Nuredin Ibishi, izjavili su da Kosovu ne preti rat, ali da vlasti na Kosovu ne bi trebalo da ćute o mogućim opasnostima koje dolaze iz Srbije ili od ruskih agencija, prenosi Telegrafi.

"Albin Kurti kao premijer koji vodi politiku Kosova mora da ide u korak s vremenom i da predvidi stvari ranije kako bi podigao svijest međunarodnih struktura koje se nalaze oko granica", kaže Ternava.

Dodaje da Kurti treba da podigne svijest o mogućim opasnostima prije nego što bude prekasno.

"Da se desilo najgore i da je NATO intervenisao, rekli bismo gdje ste bili, zašto niste ranije reagovali“, rekao je Ternava za RTK.

On je rekao da svijest treba da bude na istom nivou u svim institucijama.

"Svi moramo da podignemo svijest jer taj sukob traje već 22 godine, posebno sada kada se vodi rat između Rusije i Ukrajine. Međutim, mi ne rizikujemo da dođe do rata jer ako rizikujemo, to će dovesti do Trećeg svjetskog rata. Može da dođe do sukoba koji skreću pažnju čak i u razgovorima u Briselu jer Srbija odsjeca sjever Kosova“, dodao je Ternava.

Prema njegovim riječima, Srbiji je jasno da Kfor i NATO imaju garancije za teritoriju Kosova i dobro zna šta se desilo 1999. godine.

S druge strane, Nuredin Ibishi je rekao da ne želi da tumači izjavu premijera Albina Kurtija, ali da misli da u bezbjednosnom smislu Srbija ne može da započne rat na Kosovu.

"Mobilizacija sve te mase u roku od nekoliko minuta je oblik organizacije. Oni djeluju na vrlo sinhronizovan način. Mi kažemo da naši političari treba da budu oprezniji u pogledu javnih i političkih izjava. Ali zašto ne reći da postoji opasnost od rata. Vučić kaže da smo se suočili sa većom opasnošću od završetka rata na Kosovu. Koristio je tu retoriku na prikriven način”, rekao je Ibishi.

On je dalje naglasio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao "ekstremiste na sjeveru zajedno sa Srpskom listom" da se mobilišu i upute kako da postupe.

"Stoga, ne treba da premijera uzimamo zdravo za gotovo kada govori na takvom nivou, jer smo mi uvijek ćutali, pogotovo sada u situaciji kada vidimo miješanje Rusa koji podržavaju Vučića i hoće šta god, proširenjem sprovođenja zakona na sever stvaraju neke žrtve, sa ciljem da se pred međunarodnom zajednicom kaže da se to radi Srbima”, kaže Ibishi.

Dodao je da je srpska strategija "da svaka policijska akcija na sjeveru aktivira ekstremne snage kako bi stvorila žrtve i isključila policijske operacije na sjeveru", podvukao je Ibiši, prema kome rata na Kosovu neće biti.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi