Negativne posljedice

Arton Demhasaj iz organizacije "Qohu" smatra da je izjava Kurtija da postoji opasnost Kosovu od Srbije, samo težnja da se skrene pažnja javnosti sa velikih ekonomskih problema kroz koje Kosovo prolazi, prenosi Telegrafi.

"Meni više liči na tendenciju da se skrene pažnja javnosti sa velikih ekonomskih problema kroz koje Kosovo danas prolazi, na osnovu visoke stope inflacije, bjekstva mladih sa Kosova i svih ovih problema koji su prisutni danas na Kosovu. To je tendencija koja u javnosti stvara ideju da smo ugroženi potencijalnim ratom sa Srbijom, što mi se čini neprikladnim", kazao je on.

Prema njegovim riječima, sve dok NATO obezbjeđuje bezbjednost na Kosovu, ne može se očekivati da će Srbija pomisliti da napadne Kosovo.

"Zna se ko obezbjeđuje bezbjednost na Kosovu, Kfor u okviru NATO. U trenutku kada NATO ostaje na Kosovu da obezbjedi bezbjednost, onda ne možemo očekivati da će se Srbija usuditi i da pomisli da napadne Kosovo. Dakle, cijela ova ideja da je Kosovo ugroženo, mislim da je preuveličana u smislu onoga što Kurti govori. I, prije, mislim da je to da privuče pažnju", nastavio je on.

On kaže da ne vjeruje da Kosovu preti rat.

"Postojala je tendencija zaoštravanja situacije na sjeveru, prije nekoliko dana kada je trebalo da stupi na snagu odluka o reciprocitetu. Ali nikada ne vjerujem da Kosovu preti rat", smatra Demhasaj.

On je dodao da takav diskurs premijera stvara negativne posljedice.

"Vidimo kroz kakav visok nivo prolazi Kosovo. Ekonomska kriza, nedostatak investicija. To je svojevrsna tendencija da se privuče pažnja da smo ugroženi ratom. Mislim da to ima i negativne posljedice, jer to što u javnosti stalno pominjete da je 'Kosovo u opasnosti od rata', to ima posljedice na strane investicije koje bi mogle da dođu na Kosovo. To pogađa i građane koji trče da kupuju razne stvari na pijacama. A, to utiče i na povećanje cijena. Zato mislim da premijerov diskurs treba da bude oprezniji kada govori o pretnjama ili ratu", rekao je Demhasaj.

Politički analitičar Ilir Ibrahimi je takođe prokomentarisao izjave Kurtija na Facebooku istakavši da Kosovo nije u opasnosti od rata, već od ekonomske krize i energetskog kolapsa.

"I jedno i drugo zahtjevaju upravljanje i vođstvo i ne mogu se prevazići ratnohuškačkim jezikom", rekao je on.

On je dalje naglasio da Kurtijeve izjave mogu loše uticati na građane, ali i stvoriti lošu sliku na međunarodnoj areni.

"Da je postojao rizik od rata, Kfor bi prvi odgovorio na bilo kakvu mobilizaciju. Tako nešto nismo vidjeli. Zašto onda ove izjave premijera kada se zna da imaju samo negativne efekte, pogotovo kada su neosnovane", rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi