Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da vlada Albina Kurtija "vlada nasilja" i da se po tome ne razlikuje mnogo od ruske, pošto je ruska "zapalila" Ukrajinu, a Kurti kosovske institucije, prenosi Lajmi.

"Ovo je vlada nasilja. Nasiljem, kamenicama, suzavcem, molotovljevim koktelima, granatama došao je na vlast. Ne radnim zaslugama. Čak i tamo gdje je vladao, on je propao, kao što su Priština i Prizren. Ne razlikuje se mnogo od Rusa po nasilju. Pale Ukrajinu, palili su institucije Kosova da sruše demokratsku vlast. Oni žele da uspostave paralelne vojske i paralelne organe pravde. 'Ustav bez ustava', loša i fatalna lekcija", rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da Kurti i Vjosa Osmani "imaju Rusiju i Srbiju za ručak i večeru" i da oni koji podstiču rat dovode Srbiju pred vrata.

"Od dolaska na vlast pričaju samo o ratu, govore da rat nije završen. Premijer i predsjednik imaju Rusiju, Kinu i Srbiju danonoćno, da smo centar svijeta, gdje će početi 'Sudnji dan'. Oni su daleko više skloni da izazovu rat nego da promovišu mir. Dakle, oni koji podstiču rat, dovode Srbiju do vrata", kaže Mustafa.

Upitan o mogućnosti novog sukoba Kosova i Srbije, Mustafa je rekao da interes Kosova nije rat, već rješavanje problema mirom i dijalogom.

"Interes Kosova nije rat niti njegovo spominjanje. To je rješenje problema mirom i dijalogom. Premijer, ako uvijek računa na rat i želi rat, onda neka dovede svoju porodicu na Kosovo da postane odgovorniji za svoje odluke i svoj diskurs", zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net