Narušen imidž Univerziteta u Prištini

Izvršni direktor Instituta "Edgard" Rinor Qehaja rekao je da se imidž Univerziteta u Prištini svakodnevno narušava zbog sve većeg broja plagijata rekavši da takve slučajeve treba sankcionisati.

Prema njegovim rečima, ono što Ministarstvo prosvete treba da uradi jeste da kroz novi Zakon o visokom obrazovanju utvrdi kaznu o plagijatu.

"Prištinski univerzitet već ima narušen imidž. Oni mogu da žive u iluziji da se bave naukom, ali su daleko od nauke. Plagijatore treba procesuirati i sankcionisati, a za to odgovor treba da dođe od unutrašnjih organa, u ovom slučaju od etičkog savjeta i senata UP. Pa dajmo dobar primjer kažnjavanja plagijatora. Cijenim da unutrašnji organi treba da odrede kaznu. Ostaje da se utvrde po internim aktima javnih univerziteta”.

Qehaja dodaje sankcije za ovakva djela treba da budu strože, pa će biti manje šansi da drugi pokušaju isto.

“Važno je da Ministarstvo obrazovanja saopštava institucionalnu opredjeljenost protiv plagijata i da se ova komunikacija vrši preko članova upravnih savjeta koje MONT ima kao predstavnike u svim javnim institucijama visokog obrazovanja u zemlji. Ono što MONT može da uradi jeste da kroz novi Zakon o visokom obrazovanju utvrdi kazne za plagijat“, rekao je Qehaja.