Zamjenica premijera za pitanja manjina Emilija Redžepi kaže da veliki problem kod obrazovanja manjinskih zajednica na Kosovu nedostatak udžbenika i smanjena kvota za upis na fakultete, prenosi Ekonomija onlajn.

Redžepi je na današnjem sastanku sa predstavnicima relevantnih institucija, na temu "Obrazovanje nevećinskih zajednica na Kosovu", izrazila  uvjerenje da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete obezbjediti da se kvota poštuje.

„Imamo problem nedostatka udžbenika za osnovne i srednje škole kao i nepoštovanje naših učenika. Uz podršku Ministarstva prosvete moramo pronaći najbolji način za trenutnu situaciju. Da našim učenicima omogućimo obrazovanje i podignemo profesionalnu aktivnost”, rekla je Redžepi.

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi zatražio je da se provjeri da li su kvote za upis na fakultete zloupotrebljene i čak je upozorio da će se obratiti Tužilaštvu izrazivši uvjerenje da nikakva zloupotreba u ovom pogledu neće biti tolerisana.

„Hajde da provjerimo da li su kvote poštovane i da li ima prostora da reaguje Tužilaštvo. Danas sam preuzeo na sebe da govorim o kvoti za za upis studenata iz manjinskih zajednica. Program podrške mladim ljudima sa fokusom na egipćansku zajednicu da upišu Pedagoški fakultet i dobiju stipendiju Ministarstva prosvete. Trenutno je samo 20 pripadnika zajednice Egipćana i Aškalija. U Vladi poput naše, gdje je pravda u fokusu, na UP ne može biti mjesta za zloupotrebu”, rekao je Krasniqi.

Poslanik u Skupštini Kosova iz multietničke parlamentarne grupe Enis Kervan rekao je ta grupa upozoravala da je zabrinuta za obtrazovanje manjnskih zajednica i dodao da je na Medicinskom fakultetu bilo zloupotreba .

„U saradnji sa potpredsjednicom Vlade osjećamo potrebu da predstavimo naše probleme. Važno je da smo u saradnji sa Vladom uspjeli da postignemo uspjeh u nabavci školskih udžbenika. Zloupotrebe i nesporazumi se nastavljaju u okviru UP Medicinskog fakulteta”, rekao je Kervan.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online