Od 1. 09. do 31. 10.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova ponovo je pozvalo na preregistraciju vozila na RKS tablice i odgovorilo na, kako navode, najčešće postavljana pitanja o tome kako građani srpske nacionalnosti mogu da promjene registarske tablice koje izdaje Republika Srbija.

Kako je MUP objavilo na Facebooku, preregistracija vozila se može obaviti u svim centrima za registraciju vozila, u opštini u kojoj vlasnik ima prebivalište, a trajaće od 1. septembra do 31. oktobra.

Za ovaj postupak, kako navode, nije neophodna kosovska vozačka dozvola, već bilo koja važeća.

S druge strane, neophodna je kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na Kosovu.

Naveli su i da vozila koja su po prvi put registrovana sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. a čija registracija važi i nakon ovog datuma, mogu biti registrovana na kosovske tablice.

Takođe, kako dodaju, nije potrebno platiti carinske takse u slučaju promjene vlasnika nakon registracije na registarske tablice RKS, ali da je za preregistraciju potrebno priložiti "polisu osiguranja Republike Kosovo".

U MUP kažu da je potrebno podneti potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila samo u slučajevima kada vozilo ne posjeduju uvjerenje o važećoj registraciji.

"U slučajevima kada vozila posjeduju uvjerenje o važećoj registraciji, treba podneti originalnu polisu osiguranja, kako bi vozilo bilo izuzeto od tehničkog pregleda", dodaju u MUP.

Izvor: Kosovo Online