Predsjednik LDK

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku reagovao je poslije intervjua premijera Albina Kurtija za italijansku "La Republiku” u kom je rekao da postoji rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije, navodeći da Kurti želi krizu i da je u panici, prenosi Reporteri.

"Kurt govori o ratu. Ovo je vijest međunarodnih medija o Kosovu danas. Ne za investicije, ne  integracije, već za rat na Kosovu. Toliko o našoj poruci svijetu", naveo je Abdixhiku i ocjenio da je "međunarodna panika oko kosovskog rata, krize i nestabilnosti samo u interesu Vučića i Srbije".

Abdixhiku je naveo da treba pitati kosovske kompanije koje poruke dobijaju i upitao "koja budala ulaže u zemlju čiji premijer upozorava na rat".

"Kao i Vučić, čije investicije u njegovu zemlju, naravno, ne prestaju, on takođe govori o Kosovu rata, krize i straha. Šta će vam propaganda protivnika, kad imate premijera koji daje autogol?!", rekao je Abdixhiku.

Abdixhiku je naglasio da su Kosovu potrebni stabilnost i razvoj.

"Naša država, pored sopstvene bezbjednosti, ima i najveći vojni savez, NATO, koji garantuje našu teritorijalnu bezbjednost od svake moguće agresije. Ovo je naša istina, i tu želju moramo svakodnevno hraniti – jačanjem bezbjednosti i jačanjem saveza sa NATO kao istorijskog cilja. Međunarodna panika oko kosovskog rata, krize i nestabilnosti samo je u interesu Vučića i Srbije", naveo je Abdixhiku.

Na navode Kurtija o sukobima, reagovao je i bivši predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi koji je izjavio je da "širenje mišljenja" da bi moglo doći do rata ne ide u prilog Kosovu i da su ga kontaktirale kompanije zainteresovane za ulaganje, među njima i američka kompanija  koja planira da započne posao na Kosovu u narednim mjesecima jer su zabrinute "onim što su pročitali".

"Širenje mišljenja, u globalnim medijima, da može doći do rata na Kosovu, ne donosi nikakvu korist Kosovu", rekao je Rukiqi i naveo da Kosovo, i bez takvih izjava, ima imidž "zemlje sukoba i visokog političkog rizika" pa, prema njegovim riječima, tu percepciju nije korisno "još više njegovati", prenosi Klan Kosova.

Izvor: Reporteri/Klan Kosova