Podržava pristup Kurtija

Bivši glavni pregovarač Kosova Skender Hyseni kazao je da podržava novi pristup Albina Kurtija dijalogu, dodajući da je Kurti konačno shvatio da je strategija dijaloga koju je do sada vodio u Briselu bila potpuno pogrešna.

"U potpunosti podržavam ovaj novi Kurtijev pristup. Naravno, ako tako misli i ako je konačno shvatio da je strategija dijaloga koju je do sada razvio u Briselu bila potpuno pogrešna. Kurti konačno mora da shvati da se u dijalogu treba baviti samo onim što je od primarnog značaja, a to je postizanje opšteg sporazuma uz obostrano priznanje, čime će automatski biti riješena i sva druga pitanja između Kosova i Srbije", napisao je Hyseni na Facebooku.

Hyseni smatra da je vitalni interes Srbije i Rusije jačanje statusa kvo.

Kurti, kako dodaje, treba da prvo razgovara o elementima opšteg sporazuma, uključujući međusobno priznanje.

"Tek nakon potpisivanja ovog sporazuma i međusobnog priznanja pristupilo bi se sprovođenju preuzetih pojedinačnih obaveza", objašnjava Hyseni.

On napominje da dok Srbija insistira da do normalizacije može doći primjenom posebnih sporazuma, Kurti mora da insistira na tome da se prvo mora desiti normalizacija i priznanje, a potom primjena.

"Dakle, srpska formula je 'od implementacije do normalizacije', a naša bi trebalo da bude 'kroz normalizaciju do implementacije'. Kurtijeva vlada je do sada pravila veliku grešku što je pristala da razgovara i pregovara u Briselu o pojedinačnim pitanjima. Brisel ima vremena koliko hoćete. Ne umara se. Čak i Srbija ima vremena koliko hoćete. Kosovo nema mnogo vremena da riješi ovaj problem jer se nezatvaranje ovog problema veoma loše odražava na ekonomski razvoj, na privlačenje stranih investicija i u mnogim drugim oblastima", dodao je Hyseni u objavi.

On je dodao da nije optimista da će doći do normalizacije odnosa sa Srbijom kroz parcijalne sporazume, koje je, kako navodi, teško sprovesti bez obostranog dogovora i priznanja.

Izvor: Kosovo Online