... naivna struktura...

Profesor Edward Joseph sa Univerziteta Johns Hopkins smatra da inicijativa "Otvoreni Balkan" podriva "Berlinski proces" i daje veću ekonomsku i političku moć Srbiji, prenosi Reporteri.

Joseph je u intervjuu za Deutsche welle rekao da ga brinu "srpske nacionalističke ambicije".

„Članovi američkog Senata upravo su predstavili zakone o Balkanu, koji uključuju prijedlog da se `procjene regionalne kooperativne inicijative, kao što su inicijativa Otvoreni Balkan i Regionalno zajedničko tržište Zapadnog Balkana`. Opasnosti `Otvorenog Balkana` nisu dobro shvaćene, iako su mnogima na Balkanu jasne. Da, služio sam oko 12 godina u regionu, uključujući i ratne godine u svim zemljama sukoba. Kao i mnogi drugi u regionu, primjećujem dinamiku i razvoj događaja, posebno u diskursu nacionalizma `velike Srbije`, koji je pod zastavom `srpski svet` promovisao predsjednik Aleksandar Vučić i njegovi delegati", kaže Joseph.

Joseph navodi da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije samo odvraćanje pažnje od suštinskih problema regiona, koji su politički, već je u stvari opasnost koja može dovesti do pogoršanja političkih prilika.

"Problemi `Otvorenog Balkana` mogu se sažeti u ovom obliku: sumnjiva teorija, naivna struktura i opasne posljedice", ocjenio je Joseph.

Joseph je ocjenio da za pojedine zemlje u regionu "Otvoreni Balkan" može da bude opasan.

"Ranije sam izneo zašto Sjeverna Makedonija i Albanija prihvataju `Otvoreni Balkan`, jer nisu direktno ugrožene srpskim nacionalističkim ambicijama, koje manifestuje Vučić. `Srpski svet` nema veze ni sa Albanijom ni sa Sjevernom Makedonijom. Ekstravagantno, Vučić poručuje Makedoncima da ne osporava njihov jezik (kao što to čine Bugari), ali Vučić podržava napore koji potkopavaju crnogorski identitet. Jasno je kao kristal: srpski nacionalizam je prijetnja Crnogorcima, a ne Makedoncima, iako oni dobro razumeju kako će `Otvoreni Balkan` ojačati Vučićevu srpsku nacionalizaciju", zaključio je Joseph.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri