Potrebna reforma

Na rang listi „Webometrics”, koja mjeri sve svjetske univerzitete na osnovu njihovog kvaliteta i uticaja na internetu, Univerzitet u Prištini se nalazi 2.000 pozicija niže u odnosu na Beogradski univerzitet, koji je najbolji u regionu, prenosi Koha.

Od Prištinskog univerziteta "Hasan Prishtina", na Balkanu je, ukoliko se izuzmu privatni univerziteti, slabije rangiran samo Univerzitet u Tirani, koji je na posljednjem mestu.

Univerzitet u Prištini se na osnovu rang liste objavljene u avgustu nalazi na poziciji 3.031, četiri pozicije niže u odnosu na preliminarnu rang listu objavljenu u januaru ove godine.

Rukovodstvo Univerziteta je izrazilo nezadovoljstvo pozicijom na rang listi i saopštilo da su počeli da rade na utvrđivanju nedostataka.

Ipak, ističu da su ponosni što su bolje rangirani od svih visokoškolskih ustanova na albanskom govornom području.

„Na 'Webometrics' rang listi, Univerzitet u Prištini je rangiran kao najbolji univerzitet među svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama na Kosovu i teritorijama na kojima se govori albanski. Dakle, UP nije drugi najslabiji univerzitet u regionu, kako to prenose pojedini mediji. U rangiranju, UP za sobom ostavlja značajan broj univerziteta u regionu, dok je druga visokoškolska institucija na Kosovu dvostruko niže rangirana u odnosu na UP. Naravno, ni UP nije zadovoljan ovim rezultatom, pa je menadžment zajedno sa Upravnim savjetom prije nekoliko mjeseci počeo da radi u ovom pravcu, identifikujući nedostatke i preduzimajući strateške inicijative za dalje unapređenje pozicije na platformi“, kaže se u saopštenju Univerziteta "Hasan Prishtina.

Stručnjak za obrazovanje Rinor Qehaja smatra da su međunarodne evaluacije alarm za reformu Univerziteta "Hasan Prishtina".

„To je posljednja opomena za Univerzitet u Prištini da promjeni svoj strateški put i da skrene pažnju na kvalitet studija, da skrene pažnju na studente, inače će prištinski univerzitet nastaviti da živi iluziju da može da se bavi naukom ali u osnovi bez ikakve koristi za studenta“, rekao je Qehaja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore